A magánnyugdíj-pénztári elszámolás ügyéről tárgyalt Orbán Viktor Brüsszelben

Infostart
2010. szeptember 16. 21:10
A magánnyugdíj-pénztári elszámolás ügyéről tárgyaltak a visegrádi országok kormányfői az Európai Tanács elnökével. Feljelentést tett az Állami Számvevőszék az Országos Cigány Önkormányzat gazdálkodásával összefüggésben. Névre szóló jegyvásárlást vezetne be a Magyar Labdarúgó-szövetség.

Brüsszelben a magánnyugdíj-pénztári elszámolás ügyéről tárgyaltak a visegrádi országok kormányfői Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a találkozón megerősítették, hogy diszkriminációnak tekintik azt a jelenlegi uniós gyakorlatot, amely szerint az egyes országok államháztartási hiányának kiszámításakor nem veszik figyelembe a magánnyugdíj-pénztárakat nemrég létrehozó tagállamok pótlólagos pénzügyi áldozatvállalását. A kormányfő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy az unió részéről mennyire fogják méltányolni ezeket az érveket. A tanácskozáson egyeztettek a közösség külpolitikai, valamint gazdasági együttműködési stratégiájáról is. A kiadott zárnyilatkozat hangsúlyozza: az Európai Uniónak a jelenleginél magabiztosabban kell képviselnie érdekeit és értékeit, továbbá partnereivel a kölcsönösség szellemében és a kölcsönös előnyök szem előtt tartásával kell együttműködnie.

Ajánlást nyújt be az Országgyűlésnek a szélsőséges időjárás okozta károk enyhítésével összefüggésben a Magyar Tudományos Akadémia. Láng István klímakutató-professzor az InfoRádióban elmondta: logisztikai központok létrehozására tesznek javaslatot, ahol kiképzett szakemberek és megfelelő eszközök állnának rendelkezésre vészhelyzetekben. Az akadémikus szólt arról is, hogy elengedhetetlennek tartja a műszaki fejlesztéseket, illetve a katasztrófahelyzetekben döntést hozó polgármesterek kiképzését.

Feljelentést tett az Állami Számvevőszék az Országos Cigány Önkormányzat gazdálkodásával összefüggésben. A tavalyi és az idei első félévi ellenőrzés alapján a hivatal közölte: a feltárt szabálytalanságok közül több megalapozza a bűncselekmény gyanúját, ezért a hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett az ügyészségnél.

A magyarországi energiaellátás megkerülhetetlen elemének nevezte a Paksi Atomerőművet a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás a Francia Intézet által szervezett konferencián azt mondta: Magyarországon folyamatosan magas a nukleáris energiatermelés támogatottsága, és biztonságosan megoldott a nukleáris hulladék elhelyezése, tárolása is. A politikus hangsúlyozta: az új nukleáris beruházásoknál a biztonság és a környezetvédelem a legfontosabb szempont, ezért folyamatos párbeszédre van szükség.

Júliusban éves összevetésben 4,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint az év első hét hónapjában a termelés 12,3 százalékkal esett vissza. A termelés júliusban 3 és fél százalékkal volt magasabb az előző havinál, miközben júniusban még 2,1 százalékos havi visszaesést mértek.

A jövő évi költségvetés sarokszámainak közzétételére szólítja fel a kormányt az MSZP. Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője azt mondta: a Fidesznek és a kabinetnek még az október 3-ai önkormányzati választások előtt nyilvánosságra kell hoznia az adatokat, és tájékoztatni kell a lakosságot arról, ha megszorítások, létszámleépítés, elbocsátás és energiaár-emelés várható.

Önkormányzati rendészeti igazgatóságot hozna létre Budapesten a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Tarlós István azt mondta: az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatot már elkészítették, ami hamarosan a parlament elé kerülhet. Hangsúlyozta: a városi rendészeti igazgatóságot a jelenlegi közterület-felügyelet alapjain építenék fel; a rendőrséggel együttműködő szervezet munkatársai például szabálysértéseknél azonnal bírságolhatnának.

A nagyszámú segédmunkát igénylő budapesti építkezéseken biztosítana munkát a fővárosban fogva tartott raboknak a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Staudt Gábor, miután látogatást tett a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben, az InfoRádióban azt mondta: megengedhetetlen, hogy az állam több mint napi 8 ezer forintot fizessen a rabok eltartására úgy, hogy eközben nem biztosít számukra munkalehetőséget.

A Magyar Labdarúgó Szövetség szerint meg kell szüntetni a szurkolók anonimitását, a rendőrségnek pedig nagyobb szerepet kell adni a kiemelt kockázatú hazai labdarúgó-mérkőzések biztosításában. Az MLSZ biztonsági bizottságának elnöke a szombati, 6-0-ra végződött Újpest-Ferencváros találkozón történt rendbontások után az InfoRádióban elmondta: a legutóbbi bizottsági ülésen áttekintették a magyar pályákon kialakult helyzetet, és meghatározták a futballhuliganizmus felszámolásához szükséges lépéseket. Samu István hozzátette: be kell vezetni a névre szóló jegyvásárlást, ellenőrizni kell, hogy azokkal valóban a jogosult személyek lépnek-e be a stadionokba, és ki kell építeni a megfelelő beléptető-, valamint kamerarendszereket is.