Változást ígért Budapest szimbólumaiban is Tarlós István - hírösszefoglaló

Infostart
2010. szeptember 15. 21:10
Változást ígért Budapest szimbólumaiban is a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Mától közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhatják meg a közétkeztetéssel foglalkozó intézmények a helyi gazdák terményeit. Újabb életmentő készüléket adtak át Budapesten.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint Budapestnek világváros helyett regionális központtá kellene válnia. Tarlós István egy fővárosi konferencián azt mondta: a város szimbólumaiban is változás várható. A politikus a Budapest-imázs című rendezvényen hangsúlyozta: megválasztása esetén várhatóan megkérdezik majd a városlakókat Budapest jelenlegi, a román trikolórhoz hasonló zászlójáról is. Tarlós István hozzátette: ha megnyeri a választást, mások mellett számít Bojár Iván András városarculati tanácsnok munkájára.

Törvénymódosítást kezdeményezett az MSZP, hogy a legalább 40 év szolgálati idővel rendelkező munkavállalók nemtől függetlenül megkapják az öregségi nyugdíjat. Az indítványt Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő nyújtotta be a parlamentnek. Januárban a fideszes Navracsics Tibor jelentette be: pártja garantálja, hogy kormányra kerülése esetén 40 évnyi szolgálati idő után, minden nő nyugdíjba mehet. Az MSZP közölte azt is, hogy törvényjavaslatot nyújtott be az állami végkielégítések 2 millió forint feletti részére kivetett 98 százalékos különadó eltörléséért. Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes vasárnap még arról számolt be, hogy az MSZP az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok dolgozóira is kiterjesztené a kétmillió forintos bérplafont és a végkielégítések 98 százalékos különadóját.

Számlát nyitna a hajléktalanoknak a Lehet más a Politika. Kaltenbach Jenő, aki a második helyen áll az LMP fővárosi listáján, elmondta: a számlára minden fővárosi képviselő önként fizethet be tetszés szerinti összeget a hajléktalan probléma megoldására.

Hatályba lépett a közbeszerzési törvény módosítása, amely szerint a helyben termelt terményeket közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhatják meg a közétkeztetéssel foglalkozó intézmények. A vidékfejlesztési miniszter a Fejér megyei Mányon tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: az új szabályozás fontos lépés afelé, hogy a magyar piacot megnyissák a termelők előtt. Fazekas Sándor hangsúlyozta: az érintett kistermelőknek regisztráltatniuk kell magukat a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban.

A közeljövőben vitára bocsátja a közösségi közlekedés koncepcióját és a készülő személyszállítási törvényt a kormány. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy budapesti szakmai konferencián elmondta: az új személyszállítási törvénnyel a többi között egységes szervezetet, menetrendet, valamint tarifa és kedvezményrendszert alakítanának ki.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint fennmaradhat jövőre a távhő- és gázártámogatás. Soltész Miklós elmondta: a gazdasági tárcával most dolgozzák ki a szociális kedvezmény részleteit; a támogatás mértékéről és módjáról még nem határoztak.

A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint a belföldi forgalom 1, a külföldről érkező 2, a konferenciaturizmus pedig 5 százalékkal növekszik jövőre. Horváth Gergely egy győri szakmai konferencián azt mondta: azt szeretnék, ha a mostaninál több nagy nemzetközi rendezvényt tartanának Magyarországon.

Sélleiné Márki Máriát, a Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet főigazgatóját nevezte ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójává Orbán Viktor miniszterelnök. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közlése szerint ezzel egyidőben Rendek Vilma megbízott főigazgató megbízatását visszavonta Réthelyi Miklós, a tárca vezetője.

Visszavonta a Honvédkórház szülészeti-nőgyógyászati osztályát irányító főorvos vezetői megbízatását Hende Csaba honvédelmi miniszter. Grósz Andor, az intézmény megbízott főigazgatója a döntést ismertetve közölte: Török Miklós munkaviszonyát nem szüntették meg, így továbbra is a kórházban dolgozhat. Egy kismamával februárban - császármetszés előtt - véletlenül itattak lúgot savlekötő helyett, és emiatt súlyosan károsodott a nyelőcsöve.

Újabb életmentő készüléket adtak át Budapesten; az úgynevezett HELP pontot a WestEnd bevásárlóközpont Ferdinánd téri bejáratánál helyezték üzembe. Ez a kilencedik készülék a fővárosban, de az első, amelyet az utcán helyeztek el.

Az ország 230 természeti-földrajzi egységének domborzatát, földtanát, éghajlatát, vízrajzát, növényzetét, talajait, közlekedési hálózatát, települési és népességi viszonyait tartalmazza a Magyarország kistájainak katasztere című kiadvány, amelyet szerdán mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián. Az ezer oldalas kötetet, amely az 1990-ben megjelent első kiadás átdolgozott, kibővített folytatása, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézete jelentette meg.