Szabálytalanul foglalkoztatták a volt minisztert? - A nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. szeptember 6. 21:05
Több problémát és ellentmondást tárt fel az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata Szűcs Erika volt szociális és munkaügyi tárcavezető minisztériumi visszafoglalkoztatásáról.

Papcsák Ferenc a parlament szociális bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottsága előtt a többi között elmondta: tavaly szeptemberben kilenc hónapos időtartamra, több millió forintos díjazással sajtófigyelésre kötöttek szerződést Szűcs Erikával az Út a munkához program monitorozására, holott a tárcánál külön sajtótitkárság működött erre a feladatra. Az országgyűlési albizottság a beszámoló után úgy határozott, hogy kezdeményezi Herczog László egykori munkaügyi miniszter, Szűcs Erika és Székely Judit volt szakállamtitkár meghallgatását. A volt szociális és munkaügyi miniszter szerint a kormánybiztos megrendelésre gyárt jelentéseket, az MSZP pedig arra hívta fel Papcsák Ferenc figyelmét, hogy Szűcs Erika elvégezte a szerződésében foglaltakat. A szocialisták hozzátették: a dokumentumok megtalálhatóak a minisztériumban.

Befolyásolni próbálták az Állami Számvevőszéket?

Páratlan zsarolási kísérletnek nevezte az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke azt a hangfelvételt, amelyen - szerinte - helyi fideszes politikusok arról beszélnek, hogy állami számvevőszéki vizsgálattal kellene kiütni posztjáról Kóny település polgármesterét. Molnár Csaba azt mondta: úgy tűnik, hogy egy alaposan megtervezett, alvilági módon konspirált akcióról van szó. A Stop.hu portálon a hétvégén megjelent cikkhez csatolt hangfelvétel szerint a helyi fideszes polgármester-jelölt és a képviselőjelöltek megbeszélésen az hangzott el, hogy a település vezetője ellen számvevőszéki vizsgálatot kell kérni, és ezt Gyopáros Alpár képviselő és hivatali elődje, Áder János kapcsolatrendszerén keresztül kellene intézni. A Fidesz alelnöke közölte: a párt elutasítja ezt a magatartást, és elhatárolódik a hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől. Kósa Lajos hozzátette: a felvételen hallható embereket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte, a történtek miatt azonban a kormánypárt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezet számára.

Karrier expo a közszférának

Szeptember 18-án rendezik meg az első Kormányzati Karrier Expót. A kormányszóvivő elmondta: a RE-Generáció elnevezésű rendezvény célja, hogy bemutassa a fiataloknak, miért is érdekes a közigazgatásban dolgozni. Nagy Anna arról is beszélt, hogy a Millenáris Teátrumban megrendezendő eseményen bemutatják a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat, amellyel az idén és jövőre 300 diplomás fiatal szerezhet tapasztalatokat uniós országokban, a szakterületüknek megfelelő kormányzati szervezeteknél. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: az ösztöndíj-program résztvevői közül a legkiemelkedőbbeknek lehetőségük lesz a külföldön megszerzett tapasztalataikat a hazai közigazgatásban kamatoztatni.

Nem ment el a volt főkapitány a bizottsági meghallgatásra

Külföldön tartózkodik, ezért nem tudott arról Bene László volt országos rendőr-főkapitány, hogy meghívást kapott az emberi jogi bizottság 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottságának ülésére. Bene László azt mondta: más időpontban elmegy a testület meghallgatására. A volt országos rendőr-főkapitányt a 2006 őszén történt eseményekkel összefüggésben akarták kikérdezni. Gulyás Gergely, az albizottság fideszes elnöke szerint Bene László jogsértést követett el, és a parlamentáris demokrácia alapértékeit sértette meg azzal, hogy nem jelent meg a testület ülésén.

Óriási hiány az Egészségbiztosítási Alapnál

A tervezett mintegy 17-szerese, 149 milliárd forint lett tavaly a hiány az Egészségbiztosítási Alapnál - derült ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén, amelyen a testület általános vitára alkalmasnak találta a 2009. évi zárszámadásról szóló törvénytervezetet. Borissza Gyula, a nemzetgazdasági tárca főosztályvezető-helyettese elmondta: a növekedést a bevételkiesés okozza, ami egyrészt a csökkenő foglalkoztatás miatti járulékbevétel-kiesésből, valamint a járulékmértékek mérsékléséből adódott.

Csak a benzin ára emelkedik

Szerdán bruttó három forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol; a gázolajé nem változik. A társaság egy hete a benzin árát négy forinttal, míg a gázolajét három3 forinttal emelte. Nagy Viktor, a Porfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin dollárban mért tőzsdei jegyzésárának emelkedése miatt változott az ár. A mostani drágulással a benzin átlagára 339 forintra nő, a gázolajé 324 forint marad. Az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Bankok értékelik a Nabuccót

Brüsszelben négymilliárd forintos finanszírozási szándéknyilatkozatot írtak alá nemzetközi pénzintézmények a Nabucco gázvezeték hálózat részvényeseivel. A dokumentum alapján a bankok elvégzik a beruházás értékelését, majd döntést hoznak a végső finanszírozásról.