Négy évvel ezelőtti eseményekre nem emlékszik a volt budapesti rendőr-főkapitány

Infostart
2010. szeptember 3. 18:55
"Sok évvel ezelőtti ezelőtti eseményekre nem emlékszem." "Erről nincs tudomásom" - ez a két mondat volt Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitány leggyakoribb válasza a 2002 és 2010 közti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság tagjainak kérdéseire.

Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottságban meghallgatásán azt mondta, hogy 2006 őszén a rendőrség igyekezett szakszerűen és törvényesen fellépni. Gergényi Péter a kérdések többségére nem válaszolt.

Az egykori kapitány a 2006 szeptemberi és októberi eseményekre, a leginkább az MTV székházának megtámadását érintő kérdések kisebb részére tudott válaszolni. A volt főrendőr szerint a rendőrség igyekezett szakszerűen és törvényesen fellépni, ám ezt a bizottság tagjai több történéssel kapcsolatban vitatták.

"Ilyen események 50 éve nem történetek az országban, a rendőrség egy békés demonstrációra készült, ehhez képest anarchikus állapotok uralkodtak a főváros utcáin. Erre a helyzetre sem technikailag, sem fizikailag nem volt felkészülve a rendőrség - mondta Gergényi Péter.

Kiemelte, hogy a belváros biztosításért parancsnokként Lapid Lajos fővárosi rendőr-főkapitány helyettes felelt. Kérdésre válaszolva a volt budapesti rendőr-főkapitány azt mondta, hogy az országos rendőr-főkapitányt helyettesítő Szabadfi Árpád közvetlenül nem adott utasítást a fővárosi egységeknek, azonban minden intézkedésről tudnia kellett.

Gergényi Péter elmondta: a Magyar Televízió székháza ostromakor előfordult, hogy egyes rendőri vezetők kevesebbet tudtak a valós helyzetről, mint akik a tv-t nézték. A volt budapesti rendőr-főkapitány nem emlékezett sem arra, hogy Szabadfi Árpád beszélt-e Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel, de arra sem, hogy a Magyar rádió udvarán a rendőrség felállított olyan pontot, ahol összegyűjtötték az előállított személyeket.

"Budapest rendőri vezetőjeként sem a Rebiszes, sem a vidéki egységekért és azok felkészültségéért nem volt felelős. A rendőri túlkapásokat a helyszínen tartózkodó parancsnokoknak kellett volna megakadályozni" - fejtette ki Gergényi.

Hozzátette: nem tud arról, hogy eljárás indult volna ellene 2006 őszén, és nem emlékezett arra sem, hogy indított-e eljárást a rendőrségen belül a túlkapások miatt.

A volt budapesti rendőr-főkapitány a 1006 október 23-i eseményekről jogerős bírósági ítéletre hivatkozva azt mondta, hogy a rendőri intézkedések jogszerűek voltak.

Boglyasokszky Csaba, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a bizottság ülésén megjelent Csáky Livia, az ügyben sértettként érintett magánszemély szavaira reagálva azt mondta: ha tudomása lett volna az elhangzott bántalmazásokról, amelyeket Csáky Lívia és társai ellen elkövette, akkor amellett nem ment volna el szó nélkül. Hozzátette: a katonai ügyészségtől értesült hasonló jellegű esetekről.

Boglyasokszky Csaba kiemelte: az akkori események miatt 5 esetben indult eljárás ismeretlen tettes ellen, azonban bűncselekmény hiányában ezeket megszüntették.

Lapid Lajos volt fővárosi rendőr-főkapitány helyettes a meghallgatáson megerősítette felettese, Gergényi Péter szavait, amely szerint a rendőrség nem volt felkészülve a tv ostromára.

Kondorosi Ferenc az albizottság ülésén azt mondta: az MTV székházának ostromáról az a médiából, értesült, ezután "morális értelemben szolgálatba helyezte magát" és otthonában várta az utasításokat. A volt államtitkár elmondta, hogy másnap reggel beszélt először a történtekről Petrétei József miniszterrel, a tárca vezetése pedig nem egyeztetett az ostrom éjszakáján.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást