Schmitt Pál: Új lelkület járja át a közösségeket

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 31. 21:21
Hiszek benne, hogy Magyarországon ma új lelkület járja át a közösségeket; bizakodóbb, reménykedőbb - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök kedden Sümegen, a városi tanévnyitó ünnepségen mintegy ezer diák és felnőtt jelenlétében.

Ez előbb-utóbb magával hozza a megbecsülést, visszaállítja jogaiba az örök értékeket, a rendet, és a tisztességet az élet minden területén - hangsúlyozta Schmitt Pál.

"Igen, az oktatás területén is" - tette hozzá a köztársasági elnök, hangsúlyozva, hogy "kiművelt emberfők kellenek, hittel teli új magyar generációk".

A köztársasági elnök szerint az elmúlt években ugyanis az iskolák, a pedagógusok gyakran érezhették úgy, hogy "kísérleteznek velük". Mint mondta: jöttek az újabbnál újabb ötletek, a "lefelé igazodás", a lazítás, amit úgy hívtak, hogy oktatási reform. Közben pedig alig esett szó a lényegről: a tudásról, a műveltségről, az erkölcsről, a követelményekről, magáról a nevelésről - mondta Schmitt Pál. Hozzátette: hálásak lehetünk azoknak a pedagógusoknak, akik "az osztálytermek ajtaját belülről becsukva képesek voltak kívül hagyni ezt a zűrzavart".

A tanítók, tanárok odabent "a minden nehézségen át vállalt hivatásuknak élve tanítottak", legjobb tudásuk, tehetségük szerint - mondta az államfő, megjegyezve: "köszönet érte".

Schmitt Pál a tanulás mellett a sportolás fontosságára hívta fel a figyelmet, idézve az olimpiai mondást: "gyorsabban, magasabbra, erősebben". Fontos, hogy ne csak szellemi tudásban, hanem fizikumban is erősek legyünk, mert ahogy mondani szokták:" ép testben, ép lélek" - hangsúlyozta az egykori olimpiai bajnok államfő.

Annyit érsz, amennyit tudsz, s csak akarattal, szorgalommal, tanulással lehet célt érni - figyelmeztette a jelenlévő fiatalokat a köztársasági elnök, hangsúlyozva: sose legyenek elégedettek, mindig le kell tudni ugyanis győzni önmagunkat, azaz "minden nap tanuljak és tudjak többet".

Rédei Zsolt (Fidesz-KDNP), Sümeg polgármestere az ünnepségen hangsúlyozta, hogy tavaly volt 100 éves a Ramasetter Vince Általános Iskola, amelyet most sikerült felújítaniuk, illetve új tornateremet és sportudvart is létesítettek. A város Kisfaludy Sándor Gimnáziumáról szólva pedig a polgármester azt hangsúlyozta, hogy a pedagógusok és a diákság részéről "olyan hatalmas és értékes kisugárzó szellemi tőke összpontosul ott, amely mindenkor kötelezi Sümeg vezetését, hogy a nehézségek ellenére is garantáltan biztosítsa a gimnázium fennmaradását".

Schmitt Pál a Lovagi Arénában rendezett évnyitó ünnepséget követően felavatta a 300 millió forintos költséggel felújított Ramasetter Vince Általános iskola épületét, új tornatermét és sportudvarát. A beruházási költségből 226 millió forint az uniós és állami támogatás, 74 milliót pedig az önkormányzat tett hozzá.

A tornatermet a helybeli lakos, 72 éves Tatár Mihállyal együtt avatta fel, a létesítményt ugyanis a volt röplabdás olimpikonról és világbajnokról nevezték el.

Schmitt Pál az iskolában beszélgetett a diákokkal, illetőleg az igazgató tájékoztatást adott az államfőnek a tanintézetben folyó munkáról. A köztársasági elnök ajándékként labdákat adott át az iskolának.