Navracsics Tibor: "Újra meg kell teremteni a jó államot"

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 31. 09:25
Újra meg kell teremteni a jó államot, a demokratikus közjót szolgáló közigazgatást - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Külügyminisztérium külképviselet-vezetői értekezletén kedden.

"A közigazgatási minisztérium legfontosabb feladata, hogy teremtse meg, teremtse újjá a jó államot" - jelentette ki a nagykövetek előtt a tárcavezető.

Navracsics Tibor értékelése szerint az elmúlt húsz év egyik legnagyobb hiányossága az volt, hogy nem sikerült megteremteni a demokratikus közjót szolgáló közigazgatást. Azt mondta, ez nemcsak a közigazgatás, hanem a demokrácia problémája is.

Az utóbbi két évtizedet a miniszter szerint "sajátos államtalanítás" jellemezte, amelynek egyetlen kárvallottja az állampolgár volt. Évről évre romlott a közigazgatási szolgáltatások színvonala - mondta -, egyre több akadály tornyosult az ügyintézés elé, egyre konfliktusosabbá vált az állammal való találkozás, s emiatt nőtt a frusztráció a társadalomban.

Kifejtette, hogy a magyar közigazgatás nem befektetőbarát a szabályozás bonyolultsága, az intézményi dzsungel, a jogi szabályozás bizonytalansága miatt. Ebben szerepe van az "ügyfélelhárító", konfliktusos, "rossz modorú" ügyfélkezelésnek is.

"Közpénzt költünk, következésképpen tartozunk az adófizető polgároknak" - hangsúlyozta a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hozzátéve, a rendelkezésre álló pénzből a többség véleményét figyelembe véve az államnak a legmagasabb szintű szolgáltatást kell nyújtania.

Csak a minőség lehet a kritérium az államigazgatásban, ahol nincs helye napi politikai szempontoknak - jelentette ki. Mint mondta, meg kell teremteni Magyarországon a korszerű és versenyképes közigazgatást, amely vonatkozik az eljárási szabályokra, az intézményrendszer áttekinthetőségére és tisztaságára, valamint az államigazgatási apparátus képzettségére, kulturáltságára és udvariasságára.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a megyei kormányhivatalok élére a tervek szerint január 1-jétől kormánymegbízottakat neveznek ki, feladatuk a kormányzati politika megjelenítése lesz. A kormányhivatalok szakmai apparátusát pedig a jelenlegi közigazgatási hivatalok vezetői irányítják majd.

Azt mondta, már hallotta az első véleményeket, és nincsenek illúziói, "sokak szerint ez a diktatúra elszabadulását jelenti". Ezzel kapcsolatban kiemelte: a kormányzati politika működtetése során elengedhetetlen a politikai döntések meghozatala. Úgy fogalmazott: "Álszentek vagyunk, ha azt mondjuk, hogy politikai döntések nélkül egy politikai rendszert működtetni lehet". A nem őszinte megoldás szerinte az, ha a politikai döntéseket "rátolják" a közigazgatási hivatalokra, kormányzati tisztviselőkre, akiknek politikamentesen kell végezni munkájukat.

"A legtisztességtelenebb dolog a politika részéről, amikor kormánytisztviselőket hoz politikai konfliktusos helyzetbe" - mondta. A politikai felelősséget a politikusoknak, nem a kormánytisztviselőknek kell vállalniuk - jelentette ki.

Ezért döntöttek úgy - fűzte hozzá -, hogy "a megyék kormányhivatalainak politikai élén kormánymegbízottként legyen ott egy politikus", az első számú vezető, mellette a kormánytisztviselő "kvázi megyei közigazgatási államtitkárként" pedig a szakmai koordinációért lesz felelős. Azt mondta, hogy részben a politika és közigazgatás ezen különválasztása lesz a későbbiekben is az államigazgatás kiépítésének alapja.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást