Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan került gépkarabély a pozsonyi ámokfutóhoz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tarthatnak maguknál fegyvert a szolgálaton kívüli katonák, csak külön parancsnoki engedéllyel - mondta az InfoRádiónak a Kaliber magazin főszerkesztője. Vass Gábor hozzátette: a pozsonyi ámokfutó által használt gépkarabélyt Magyarországon csak különleges akció esetén kapják meg a rendőrök. A keddi szlovák sajtó szerint az eset ismét azt bizonyítja, hogy Szlovákiában a hatóságok eddig nem kezelték megfelelően az erőszakos cselekményeket.

Érvényes fegyvertartási engedélye volt annak a férfinak, aki hétfőn Pozsony Dévényújfalu nevű városrészében hét embert gyilkolt meg, majd magával is végzett.

Azt az értesülést, hogy a gyilkos leszerelt katona volt, a hatóságok eddig nem erősítették meg, de nem is cáfolták. A gyilkos fegyvert, az 58-as típusú géppisztolyt a hadsereg használja, s a katonaság arzenáljából származik a két másik lőfegyver is.

A pozsonyi ámokfutó olyan gépkarabéllyal lövöldözött, amelyet az egykori Csehszlovákia területén használnak, Magyarországon más típusú van a rendvédelmi szerveknél és a hadseregnél - mondta az InfoRádiónak a Kaliber magazin főszerkesztője, aki hangsúlyozta: ezek a fegyverek a rendvédelmi szervek tulajdona.

A járőröző rendőrök általában szolgálati pisztolyukat viselik munka közben, a gépkarabélyt csak komolyabb eseménykor kapják meg. Ilyen fegyverek többnyire a beavatkozó egységeknél vannak, de ők nem átlagos rendőrök - fogalmazott Vass Gábor.

A szakértő kiemelte: a rendőr a gépkarabélyt semmilyen körülmény között nem viheti haza, bár pisztolyát bizonyos esetben viselheti szolgálaton kívül is, ha az illetékes parancsnok erre engedélyt ad. Kezdeményezhet önvédelmi fegyvert, és többnyire a szolgálati fegyverénél jobb minőségűt szeretne - tette hozzá Vass Gábor.

A szomszédokat gyilkolta le

Időközben kiderült, hogy a 48 éves tettes az általa legyilkolt roma család szomszédja volt, s a múltban több veszekedés és vita is volt köztük. Egy esetben állítólag rendőrségi beavatkozásra is volt. A roma család társadalmi támogatásokból élt, s a környéken ismert volt zajos életviteléről. A tettest a helyi lakosok zárkózott, mogorva embernek írták le.

A gyilkosság konkrét oka azonban továbbra is ismeretlen, vizsgálatok tárgya. A hétfői lövöldözés kórházban kezelt kilenc sebesültje közül háromnak az állapota továbbra is nagyon súlyos - jelentette be Rút Gerzová, a pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője. "Két embert mesterséges mélyaltatásban tartunk. Állapotuk nagyon súlyos" - közölte Gerzová.

A tragikus eseményeknek összesen 15 sebesültje van, közülük egy rendőr, egy pedig cseh állampolgár. A keddi szlovák sajtó szerint az eset ismét azt bizonyítja, hogy Szlovákiában a hatóságok eddig nem kezelték megfelelően az erőszakos cselekményeket. A Hospodárské Noviny úgy véli: kulcskérdés kideríteni, hogy juthatott a tettes olyan fegyverekhez, amelyeket hivatalosan csak a katonaság és a rendőrség használ, s hogyan kaphatott rájuk fegyvertartási engedélyt.

Iveta Radicová miniszterelnök kedd délutánra rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen megvitatják a hétfői eseményeket, s várhatóan szerdára nemzeti gyásznapot rendelnek el.

Hanganyag: Kálló Izabella