Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hoffmann Rózsa: Új üzenete van a készülő közoktatási törvénynek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oktatási államtitkár szerint nincs valós lehetőség arra, hogy akár egy éven belül jelentősen javítsák az oktatás pénzügyi kondícióit. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a jelenlegi közoktatási törvény nem alkalmas az oktatási irányítására, teljesen új alapokra kell helyezni a szabályozást. A szakpolitikus kiemelte, hogy a készülő közoktatási törvény egyensúlyba hozza a diákok és a pedagógusok jogait és kötelességeit.

Az elmúlt évek beruházásai nem minősíthetők pazarlásnak, hiszen minden, az oktatási rendszert gyarapító új vagy felújított létesítmény, épület a nemzeti vagyont is gyarapítja - mondta az oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mégis lehet pazarlásról beszélni, hiszen az Állami Számvevőszék megállapítása szerint arendszerváltoztatás óta a mindenkori magyar kormány több mint százmillió forintot költött integrációs programokra, amelyeknek nem volt eredménye - tette hozzá Hoffmann Rózsa.

A szakpolitikus szerint az elmúlt években nem lett volna szabad pénzt kivenni az oktatási rendszerből, az abban lévő forrásokat intenzív minőségfejlesztésre kellett volna fordíatni. Mivel ez elmaradt, a jövőben kell sort keríteni rá, az ország gazdasága és költségvetése azonban romokban áll.

Nincs tehát esély arra, hogy akár egy éven belül jelentős mértékben javítsák az oktatás pénzügyi kondícióit - jelentette ki az oktatási államtitkár.

Új üzenet

A köz- és felsőoktatási törvényt 17 évvel ezelőtti megszületése óta száznál is többször módosították. Ez önmagában megmagyarázza, hogy ez a toldozott-foldozott, sok tekintetben lyukas, vagy éppen túlbiztosított jogszabály nem alkalmas az oktatási rendszer irányítására - mondta Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár közölte: az új kormány új értékalapra kívánja helyezni az oktatásügyet, olyan szabályokat kíván rögzíteni, amelyek helyükre teszik azokat az értékeket, amelyeket az elmúlt nyolc év kormányzása megbontott.

A szakpolitikus erre példaként említette a közoktatási törvénynek azt a 2003-as módosítását, amely megtiltotta az alsó tagozaton az évismétlést. Mint mondta, ennek a változtatásnak - sok egyéb hibája mellett - akadt egy nagyon negatív erkölcsi üzenete is, amely rossz értékrenden alapult: azt üzente a gyerekeknek és a szülőknek, hogy nem kell a kötelességeket teljesíteni, anélkül is lehet boldogulni.

A törvénycikk nyári módosításával az új kabinet másfajta üzenetet fogalmazott meg, mégpedig azt, hogy a kötelességét mindenkinek el kell végeznie, legyen az felnőtt vagy gyermek. Ez a világ rendje, csak így, szorgalmas munkavégzésre lehet felépíteni egy olyan Magyarországot, amilyenre mindannyian áhítozunk - magyarázta Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár rámutatott: ha felborul a jogok és a kötelességek egyensúlya, az emberek úgy érezhetik, hogy bármit megtehetnek. Éppen ezért van szükség arra, hogy a két oldal kiegyenlített legyen.