Hoffmann Rózsa: Új üzenete van a készülő közoktatási törvénynek

Infostart
2010. augusztus 31. 06:47
Az oktatási államtitkár szerint nincs valós lehetőség arra, hogy akár egy éven belül jelentősen javítsák az oktatás pénzügyi kondícióit. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a jelenlegi közoktatási törvény nem alkalmas az oktatási irányítására, teljesen új alapokra kell helyezni a szabályozást. A szakpolitikus kiemelte, hogy a készülő közoktatási törvény egyensúlyba hozza a diákok és a pedagógusok jogait és kötelességeit.

Az elmúlt évek beruházásai nem minősíthetők pazarlásnak, hiszen minden, az oktatási rendszert gyarapító új vagy felújított létesítmény, épület a nemzeti vagyont is gyarapítja - mondta az oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mégis lehet pazarlásról beszélni, hiszen az Állami Számvevőszék megállapítása szerint arendszerváltoztatás óta a mindenkori magyar kormány több mint százmillió forintot költött integrációs programokra, amelyeknek nem volt eredménye - tette hozzá Hoffmann Rózsa.

A szakpolitikus szerint az elmúlt években nem lett volna szabad pénzt kivenni az oktatási rendszerből, az abban lévő forrásokat intenzív minőségfejlesztésre kellett volna fordíatni. Mivel ez elmaradt, a jövőben kell sort keríteni rá, az ország gazdasága és költségvetése azonban romokban áll.

Nincs tehát esély arra, hogy akár egy éven belül jelentős mértékben javítsák az oktatás pénzügyi kondícióit - jelentette ki az oktatási államtitkár.

Új üzenet

A köz- és felsőoktatási törvényt 17 évvel ezelőtti megszületése óta száznál is többször módosították. Ez önmagában megmagyarázza, hogy ez a toldozott-foldozott, sok tekintetben lyukas, vagy éppen túlbiztosított jogszabály nem alkalmas az oktatási rendszer irányítására - mondta Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár közölte: az új kormány új értékalapra kívánja helyezni az oktatásügyet, olyan szabályokat kíván rögzíteni, amelyek helyükre teszik azokat az értékeket, amelyeket az elmúlt nyolc év kormányzása megbontott.

A szakpolitikus erre példaként említette a közoktatási törvénynek azt a 2003-as módosítását, amely megtiltotta az alsó tagozaton az évismétlést. Mint mondta, ennek a változtatásnak - sok egyéb hibája mellett - akadt egy nagyon negatív erkölcsi üzenete is, amely rossz értékrenden alapult: azt üzente a gyerekeknek és a szülőknek, hogy nem kell a kötelességeket teljesíteni, anélkül is lehet boldogulni.

A törvénycikk nyári módosításával az új kabinet másfajta üzenetet fogalmazott meg, mégpedig azt, hogy a kötelességét mindenkinek el kell végeznie, legyen az felnőtt vagy gyermek. Ez a világ rendje, csak így, szorgalmas munkavégzésre lehet felépíteni egy olyan Magyarországot, amilyenre mindannyian áhítozunk - magyarázta Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár rámutatott: ha felborul a jogok és a kötelességek egyensúlya, az emberek úgy érezhetik, hogy bármit megtehetnek. Éppen ezért van szükség arra, hogy a két oldal kiegyenlített legyen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Hoffmann Rózsa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Hoffmann Rózsa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást