eur:
393.33
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Gazdasági tényfeltárás: a vizsgálat lezárult, de maradtak még gyanús ügyek

Befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság. A miniszterelnök tárcalátogatás-sorozatán azonban "számos gyanús ügy" került elő, amelyek elemzése még folyamatban van - tájékoztatott Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Az államtitkára által vezetett testület munkája Orbán Viktor megbízása alapján augusztusig tartott.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányfő társaságában Varga Mihály az elmúlt hetekben valamennyi minisztériumot végiglátogatta.

A kedden befejeződött tárcalátogatás-sorozat keretében - fűzte hozzá - számos olyan gyanús ügy került elő, amelyeknek komoly költségvetési kihatásuk is van. Az újabb "csontvázak" vizsgálata, elemzése még tart - közölte a szóvivő, hozzátéve: amint ez a munka véget ér, a tényfeltáró bizottság részletes jelentését Varga Mihály átadja a miniszterelnöknek, majd a nyilvánosságot is tájékoztatja.

Orbán Viktor a választások előtt, márciusban adta a megbízatást a Fidesz alelnökének, hogy a gazdasági tényfeltárással rögzítse a költségvetési, gazdasági helyzetet.

A Fidesz elnöke április közepén azt mondta, hogy a gazdasági tényfeltáró bizottság május közepére, végére a remények szerint világos képet tud adni, és majd a helyzet értékelése után tud menetrendet mondani a költségvetési hiánnyal kapcsolatban.

Ezt követően Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy június közepén már szeretne egy közbülső jelentést kapni a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságtól, és a júniusi, közbülső jelentés után - amelytől azt várja, hogy a "nagy tényeket kellő biztonsággal rögzítse" - a testületnek egy-két hónapig még folytatnia kell a munkáját a részletek elemzése miatt.

A miniszterelnök-jelölt május elején azt is közölte: az, hogy pontosan melyik adót és mennyivel csökkentenék majd, attól függ, hogy a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságnak mi lesz a jelentésében.

Varga Mihály május közepén a bizottság munkájával kapcsolatban kijelentette, hogy két "csontvázat" biztosan rögzítenek majd: az egyik az államháztartással, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével kapcsolatos. Aláhúzta: az államháztartás várható idei hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél.

"Ezek azok a csontvázak, amelyek arra utalnak, hogy a következő kormánynak egy vészhelyzetben lévő államháztartással kell majd foglalkoznia", döntéseivel pedig ezt a vészhelyzetet kell elhárítania - emelte ki.

A Fidesz alelnöke egy május végi interjúban annyit mondott, hogy amikor a tényfeltáró bizottság a részjelentését június elejére elkészíti, utána a kormánynak nyilván meg kell vizsgálnia, mit lehet tenni, milyen lépéseket célszerű elindítani.

Valamikor a nyár folyamán elő kell készíteni egy gyors költségvetési módosítást, mert "ha a hiány mértéke magasabb lesz annál, mint amit korábban a mostani költségvetésbe beírtak, akkor nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna" - közölte akkor, hozzátéve, "sem magunkat, sem a világot nem csaphatjuk be" azzal, hogy kozmetikázzák az adatokat.

A bizottság részjelentésének ismertetése előtt Varga Mihály június elején, már mint a Miniszterelnökség államtitkára találkozott 29 közgazdásszal. A munkaértekezlet előtt leszögezte: súlyos megállapításokat tartalmaz a bizottság részjelentése és nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat.

Az államtitkár június 5-én ismertette a bizottság részjelentését, ahol egyebek között leszögezte: konszolidált a magyar gazdaság helyzete, és a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt, de a 2010-es költségvetés több adata nagyságrenddel eltér a valóságtól, ezért azonnali intézkedésekre van szükség.

A kormány ezután - és Kósa Lajos államcsőd-veszélyről szóló közlése miatt is - rendkívüli ülésen dolgozta ki azt a 29 pontos akciótervet, amelyet aztán Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án ismertetett a parlamentben.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×