eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ön figyel a gyógyszerek mellékhatásaira? - lapszemle

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy Magyarországon nem működik megfelelően a gyógyszermellékhatások jelentése. A Gyógyszerészet című szaklapban szakértők arról írnak, hogy míg Magyarországon átlagosan egymillió lakosonként 70-80 bejelentés érkezik évente a hatósághoz, addig más országokban ennek a többszöröse, Új-Zélandon például 800. Pedig ez rendkívül fontos, mert becslések szerint a kórházba kerülő betegek 5 százalékát gyógyszermellékhatások miatt kell kezelni. Az EU-ban egyébként ez az ötödik leggyakoribb halálok. Nem azért kevesebb a mellékhatásról szóló jelentés, mert nálunk kevesebb gyógyszert szednek az emberek, hanem azért, mert nem jelentik, vagy esetleg fel sem mérik a problémát, akiknek ez a feladata volna: az orvosoknak, a gyógyszerészeknek, vagy a gyártóknak.

A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy miközben a sukorói kaszinó folyamatos kormánypárti támadás alatt áll, a jelenlegi, Hajógyári-szigetre tervezett szórakoztató-központ létrehozása elé nem gördít akadályokat a Fidesz. A budapesti Álomszigeten - vagyis a Hajógyári-szigeten - az egykori hajógyár területén és környékén hatalmas építkezés készül: szállodák 140 ezer négyzetméternyi szintterülettel, apartmanhotelek nagyjából feleakkora területen, kaszinó 28 ezer négyzetméteren, kongreszszusi központ, kiállítóterek, múzeum, kikötő, színház, éttermek, bárok - összesen mintegy 350 ezer négyzetméternyi szabadidő- és szórakoztatókomplexum a terv. Meg persze a kiszolgáló létesítmények és infrastruktúra: négyezer férőhelyes mélygarázs, az egysávos K híd átépítése 2x2 sávossá, a H híd bővítése, kétsávos közúti alagút a Szentendrei útról, lehajtó az Árpád hídról.

A tervezők napi 24 ezer vendégre számítanak. A hatalmas embertömeget részben egy új szigeti buszjárattal kívánják mozgatni, de a létesítmények összetételéből adódóan a többség autóval érkezik. A környezeti hatástanulmány óránként 1500 gépkocsival számol, de ez a szám úgy jött ki, hogy a vendégek többségét tömegközlekedőknek prognosztizálták.

Az indexen arról lehet olvasni, hogy kína hadgyakorlatot tart a Sárga-tengeren. Bár a hivatalos kommunikáció szerint a jövő heti éleslőszerrel tartandó kínai gyakorlat az éves rutin része, elemzők a dél-koreai-amerikai közös katonai gyakorlatra adott válaszként értékelik. Éleslőszerrel tart hadgyakorlatot a kínai haditengerészet egyik flottája a jövő héten a Sárga-tengeren - jelentette be vasárnap a pekingi védelmi minisztérium. A Pejhaj flotta szerdától szombatig tartó gyakorlata rutinmanőver lesz a flotta főhadiszállásának otthont adó Csingtao város délkeleti partjainál. Az évenkénti rutinműveleten főként a fedélzeti tüzérség működését gyakorolják majd - áll a hivatalos kínai közleményben. Elemzők szerint a pekingi bejelentés időpontja egyáltalán nem véletlen, és nem az éves rutingyakorlatról, hanem az elmúlt hetek nagy nemzetközi visszhangot kapott amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatra adott válaszról van szó. Ebbe a képe illik bele az is, hogy Peking augusztusban szokatlan publicitás kíséretében tartotta keleti partjai mentén az éleslőszerrel végzett kisebb gyakorlatait.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy az MTV több mint 60 ezer négyzetméter területű új gyártóbázisát piaci áron bérli, a szerződés szerint havonta bruttó 946 ezer euróért. Az idén azonban a tulajdonos Millenium Média Kft. szerint gyakorlatilag nem fizetett semmit, így az adóssága elérte az 1,3 milliárd forintot. A tulajdonosnak azonban nem célja ellehetetleníteni a televíziót. Az MTV úgy reagált, hogy az indokolatlan mértékű költségvetési elvonás miatt volt kénytelen átütemezni a kiadásait.

A Világgazdaság arról közöl írást, hogy legfeljebb csak hozzávetőlegesen derülhet ki, mennyi pénzt költenek a pártok, független jelöltek az őszi önkormányzati választás kampányára. Az MSZP kampányfőnöke még megbecsülni sem tudja az összeget, a Fidesztől pedig nem kapott választ a lap. A Jobbik maximum 130 millió forintot költ a választásra, az LMP pedig mintegy százmillió forintos keretet határozott meg. Az önkormányzati kampánynál egyébként nincs törvényi korlát, mint a parlamenti választásoknál. A kiadások nagy részét a jelöltek állják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×