eur:
393.16
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Atkári János: Demszky rendkívül rossz állapotban adja át a fővárost

Ahhoz képest, hogy a főpolgármesternek az utóbbi években leszűkült a mozgástere, teljesítette az elvárhatót - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Pénzügykutató Zrt. önkormányzati igazgatója. Atkári János azonban arról is beszélt, hogy nincs a fővárosnak pénze a korábban már vállalt fejlesztések megvalósítására sem. Szerinte veszélybe került a BKV működtetése, a híd- és útfelújítási program, valamint az intézményi eszközbeszerzés. A közgyűlés igen rossz állapotban adja át Budapestet az utódjának - hangsúlyozta az igazgató.

Demszky Gábor egyik eredménye, hogy kialakult róla a liberális értékeket megtestesítő ember képe a köztudatban. És bármennyire is szétesett ez a kép az utóbbi időben, húsz évig mégis regnálni tudott a fővárosban - jelentette ki a Pénzügykutató Zrt. önkormányzati igazgatója.

Ez azonban csupán a leköszönt főpolgármester megítélésére igaz, és nem jelenti azt, hogy valóban liberális ember lenne - jegyezte meg Atkári János. Szerinte Demszky Gábor kudarca az, hogy nem tudta átlépni a saját árnyékát.

Fel kell tenni a kérdést, folytatta az igazgató, hogy eleget változott-e Budapest a főpolgármester húsz éve alatt az elvárthoz, és nem egy vágyálomhoz képest. Szerinte összességében, beleértve az elmúlt hat esztendő rendkívül negatív teljesítményét is, Demszky Gábor teljesítette, amit kellett.

Atkári János úgy vélekedett: az, hogy a főpolgármester rendkívül szűkös erőforrásokkal, mozgástér hiányában, sokszor a kormányzat ellenállásával szemben dolgozva is működtetni tudta a várost, nem kis teljesítmény.

A Pénzügykutató Zrt. önkormányzati igazgatója azonban hangsúlyozta Demszky Gábor felelősségét azért, hogy rendkívül rossz állapotban adja át a fővárost az utódjának. Ráadásul a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amilyet az a főpolgármester búcsúbeszédében ábrázolt - tette hozzá.

Atkári János szerint az is baj, hogy a Demszky Gábor által említett pénzügyi tartalékok számai igazak ugyan, de ezek az összegek csak papíron léteznek, mivel már az utolsó fillérig elköltötték az egészet.

Mindez akkor derül majd ki, ha az érvényben lévő kötelezettségek, projektek számlái beérkeznek, és nem lesz fedezet a megvalósításra, sőt, a főváros működtetésére sem - mondta az igazgató.

Ez nem csak a BKV-ra igaz, tette hozzá Atkári, hanem az utak, illetve az intézmények felújítási költségeire, valamint az eszközbeszerezésekre is.

Megdöbbentő, hogy az ezekre fordítható pénzösszegek már nem találhatók meg a korábbi évek fejlesztési terveinek dokumentumaiban sem, hanem ott csupán a sajtóban folyton emlegetett nagyberuházások költségtételei fordulnak elő - emlékeztetett az igazgató.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×