Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Atkári János: Demszky rendkívül rossz állapotban adja át a fővárost

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ahhoz képest, hogy a főpolgármesternek az utóbbi években leszűkült a mozgástere, teljesítette az elvárhatót - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Pénzügykutató Zrt. önkormányzati igazgatója. Atkári János azonban arról is beszélt, hogy nincs a fővárosnak pénze a korábban már vállalt fejlesztések megvalósítására sem. Szerinte veszélybe került a BKV működtetése, a híd- és útfelújítási program, valamint az intézményi eszközbeszerzés. A közgyűlés igen rossz állapotban adja át Budapestet az utódjának - hangsúlyozta az igazgató.

Demszky Gábor egyik eredménye, hogy kialakult róla a liberális értékeket megtestesítő ember képe a köztudatban. És bármennyire is szétesett ez a kép az utóbbi időben, húsz évig mégis regnálni tudott a fővárosban - jelentette ki a Pénzügykutató Zrt. önkormányzati igazgatója.

Ez azonban csupán a leköszönt főpolgármester megítélésére igaz, és nem jelenti azt, hogy valóban liberális ember lenne - jegyezte meg Atkári János. Szerinte Demszky Gábor kudarca az, hogy nem tudta átlépni a saját árnyékát.

Fel kell tenni a kérdést, folytatta az igazgató, hogy eleget változott-e Budapest a főpolgármester húsz éve alatt az elvárthoz, és nem egy vágyálomhoz képest. Szerinte összességében, beleértve az elmúlt hat esztendő rendkívül negatív teljesítményét is, Demszky Gábor teljesítette, amit kellett.

Atkári János úgy vélekedett: az, hogy a főpolgármester rendkívül szűkös erőforrásokkal, mozgástér hiányában, sokszor a kormányzat ellenállásával szemben dolgozva is működtetni tudta a várost, nem kis teljesítmény.

A Pénzügykutató Zrt. önkormányzati igazgatója azonban hangsúlyozta Demszky Gábor felelősségét azért, hogy rendkívül rossz állapotban adja át a fővárost az utódjának. Ráadásul a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amilyet az a főpolgármester búcsúbeszédében ábrázolt - tette hozzá.

Atkári János szerint az is baj, hogy a Demszky Gábor által említett pénzügyi tartalékok számai igazak ugyan, de ezek az összegek csak papíron léteznek, mivel már az utolsó fillérig elköltötték az egészet.

Mindez akkor derül majd ki, ha az érvényben lévő kötelezettségek, projektek számlái beérkeznek, és nem lesz fedezet a megvalósításra, sőt, a főváros működtetésére sem - mondta az igazgató.

Ez nem csak a BKV-ra igaz, tette hozzá Atkári, hanem az utak, illetve az intézmények felújítási költségeire, valamint az eszközbeszerezésekre is.

Megdöbbentő, hogy az ezekre fordítható pénzösszegek már nem találhatók meg a korábbi évek fejlesztési terveinek dokumentumaiban sem, hanem ott csupán a sajtóban folyton emlegetett nagyberuházások költségtételei fordulnak elő - emlékeztetett az igazgató.

Hanganyag: Exterde Tibor