eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elkezdődött az új értékrendre épülő közoktatási törvény előkészítése - a nap hírei

Elkezdődött az új értékrendre épülő közoktatási törvény előkészítése. Eddig a legtöbb polgármester-jelöltet a Fidesz, míg a legtöbb egyéni választókerületi jelöltet az MSZP jelentette be. Már több mint 25 millió forint gyűlt össze az árvízkárosultaknak az Összefogás Vonalán.

Több mint nyolcvan pedagógus és más szakember bevonásával elkezdődött a nevelést a középpontba állító, új értékrendre épülő közoktatási törvény előkészítése - közölte az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az I. Nemzeti Tanévnyitón, Hódmezővásárhelyen hangsúlyozta: a kormány arra vállalkozott, hogy rendet és biztonságot teremt az oktatási rendszer egészében. Hozzátette: szakítanak az idegen minták kritikátlan követésével, és helyettük a legnemesebb magyar neveléstörténeti hagyományok erejére támaszkodva, azokat a mai kor követelményeihez igazítva építik újra a magyar iskolarendszert. A kereszténydemokrata politikus szólt arról is: mindent megtesznek annak érdekében, hogy még ebben a kormányzati ciklusban teljesítsék a közoktatással kapcsolatos vállalásaikat vagy legalábbis minden területen elindítsák azokat. A 2010-2011-es tanévet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg.

Eddig a legtöbb polgármester-jelöltet a Fidesz, míg a legtöbb egyéni választókerületi jelöltet az MSZP jelentette be. A jelöltállítás határideje jövő pénteken délután jár le. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a parlamenti pártok közül a Fidesznek jelenleg 75 polgármester-jelöltje van, az MSZP-nek 50, a Jobbiknak 25, míg az LMP-nek 2. A legtöbb egyéni képviselőjelöltet, 483-at az MSZP jelentett be, a Jobbik 234-et, a Fidesz 166-ot, míg az LMP 45-öt. Országos szinten ugyanakkor már több mint ötezer kisebbségi jelöltet jelentettek be az október 3-ai kisebbségi választásra; közülük a legtöbben romák, a legkevesebben szlovénok. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a kisebbségi jelöltek száma 5.337. A cigányok 4.006-an, a németek 378-an, a románok 260-an, a szlovákok 164-en, a horvátok 153-an vannak. A kisebbségi jelölteknek nem kell ajánlószelvényeket gyűjteniük, őket a kisebbségi szervezetek indíthatják; ők dönthetnek arról, kik szerepeljenek a szavazólapon.

Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója, Tátrai Miklós ügyében - közölte a Magyar Nemzet. Az eljárás egy jogcím nélküli, 365 millió forintos átutalás miatt indult előbb a Ménesbirtok Kft. korábbi ügyvezetője ellen, majd az ügyben keletkezett tanúvallomások és az előkerült iratok nyomán a tatabányai rendőrség kiterjesztette a nyomozást Tátrai Miklósra is. Budai Gyula miniszterelnöki megbízott elmondta: a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vádemelési javaslattal küldte meg az ügy iratait a megyei főügyészségnek.

Elrendelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság annak az 50 éves férfinek az előzetes letartóztatását, aki január óta 7 bankot rabolt ki a fővárosban. A rendőrség csütörtökön fogta el a férfit, aki éppen a nyolcadik rabláshoz készült egy Kálvin téri bankfióknál, amikor civil ruhás nyomozók igazoltatták, majd őrizetbe vették egy korábbi személyleírás alapján. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője az InfoRádióban korábban elmondta: a férfi az elmúlt 8 hónapban összesen 6 bankból rabolt pénzt, és minden alkalommal 1-1 millió forint körüli összeget szerzett. Nyerges Béla hozzátette: a támadó gázpisztollyal kényszerítette az alkalmazottakat a pénz átadására. Szólt arról is, hogy az 50 éves elkövető 20 éve dolgozik a bankszakmában, rendezett családi életet él, nincsenek tartozásai, és a rablássorozat előtt soha nem követett el bűncselekményt. A rablásból származó pénz egyelőre nincs meg.

Szeptemberben és októberben ismét elégedettségi felmérést végez az áram- és földgázfelhasználók körében a Magyar Energia Hivatal. A tájékoztatás szerint a több mint 20 ezer kis- és közepes felhasználót, lakossági és intézményi fogyasztót személyesen keresik fel a piackutató intézetek kérdezőbiztosai.

A tavalyinál többen, mintegy 28 ezren keresték fel az idei Farmer Expót a Debreceni Egyetem agrárcentrumában. Vaszkó László vásárigazgató elmondta: az ország legnagyobb évente megtartott mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállításán háromszáz hazai és külföldi kiállító várta a látogatókat. Hozzátette: a külföldi gazdák közül a legtöbben Romániából, illetve Ukrajnából érkeztek, de horvát, arab és olasz üzletemberek is felkeresték az expót.

Már több mint 25 millió forint gyűlt össze az árvízkárosultaknak az Összefogás Vonalán, a 17-49-es hívószámon, 4 nappal a segélyakció zárása előtt. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság közlése szerint ez 125.505 tárcsázást és sms-t jelent. A kormány a beérkező felajánlásokat a Katolikus Karitász, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével juttatja el a bajba jutottakhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×