Amit az oktatási törvény változásairól mindenképpen tudni kell!

Infostart
2010. augusztus 28. 11:00
Megint lehet buktatni és osztályozni az általános iskolák alsó tagozatában, és évekre börtönbe kerülhet az, aki megver egy tanárt - csak kettő a szeptember elsején kezdődő új tanév fontosabb változásaiból.

Az elmúlt hónapokban az új Országgyűlés számos ponton módosította a közoktatási és a felsőoktatási törvényt. A finanszírozás terén megszüntették az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetését. Ettől a tanévtől ismét van lehetőség a buktatásra és a szöveges értékelés helyett az osztályzásra az általános iskola alsó tagozatában. Változtak a nem szakrendszerű - vagyis nem tantárgyankénti - oktatás szabályai is. Ezzel a módszerrel csak az első négy osztályban kötelező tanítani, utána már az iskola döntheti el, hogy az óraszám maximum felében megtartja-e a nem szakrendszerű képzést.

Megváltoztatták az érettségi szabályait is: a kormány határozza meg, hogy egy adott egyetemi szakra való bejutáshoz melyik tárgyból kell emelt szintű vizsgát tenni. Ezt a szabályt először a 2014-as felvételiken alkalmazzák majd.

Megkezdődött a pedagógusok életpálya-modelljének és szakmai ellenőrző-támogató programjának kidolgozása, valamint a Nemzeti Alaptanterv és a bolognai rendszer felülvizsgálata. Ez utóbbi kapcsán azt tervezi a kormány, hogy bizonyos területeken visszatér az osztatlan képzési modellhez. Hosszabb távon csökkentenék a tananyag mennyiségét, és humán, illetve reál tagozatokba sorolnák be az iskolákat. Nagyobb teret biztosítanának a testnevelésnek, a művészetoktatásnak, az idegennyelvek tanításának, az osztályfőnököknek és a szakköröknek.

Fontos változás az is, hogy a Büntető Törvénykönyv módosítása révén szigorúbb büntetésre - akár tíz éves szabadságvesztésre - számíthat az, aki pedagógust vagy iskolai alkalmazottat bántalmaz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást