eur:
393.34
usd:
367.75
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Több mint 11 ezren kerültek be pótfelvételivel az egyetemekre és főiskolákra - a nap hírei

Az eddigi adatok szerint nem emberi mulasztás okozta az Afganisztánban elhunyt magyar katona halálát. Életének 69. évében elhunyt Utassy József Kossuth-díjas költő. A nap legfontosabb hírei.

Az eddigi adatok szerint nem emberi mulasztás okozta az Afganisztánban elhunyt magyar katona halálát. A vezérkari főnök azt mondta: a vizsgálatoknak csak 2-3 hét múlva lesz végleges eredménye. Benkő Tibor szólt arról is, hogy Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagyot katonai tiszteletadással fogadják a hétvégén Kecskeméten, majd hétfőn búcsúztatják szülőfalujában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskán. A Honvédelmi Minisztérium korábban közölte: orvosi engedéllyel már otthon tölti betegszabadságát a hétfői afganisztáni támadásban súlyosan megsebesült főhadnagy; a támadásban életveszélyesen megsebesült katona állapota továbbra is kritikus.

Harminc napon belül folytatódik a Malév Zrt. csütörtökön felfüggesztett rendkívüli közgyűlése - mondta a részvényesi gyűlésen megválasztott igazgatósági elnök. Winkler János közölte: a jövő héten írja alá a kinevezési dokumentumokat. Az eseményen a társaság igazgatóságába új tagként Kamarás Zoltánt, az MNV Zrt. társasági portfolióért felelős igazgatóját választották 5 évre.

Május és augusztus között 11 százalék volt a munkanélküliségi ráta, 0,1 százalékponttal kisebb, mint az azt megelőző 3 hónapban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban az állástalanok aránya 9,7 százalék volt.

Elkészült a földvásárlási tilalom meghosszabbításáról szóló szakmai anyag, amelyről a jövő heti kormányülésen dönthetnek. Vajda László, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője az Inforádióban elmondta: a kabinetnek háromnegyed éve maradt, hogy megkapja az Európai Unió hozzájárulását, és a külföldiek április után se vehessenek földet.

Több mint 11 ezren kerültek be pótfelvételivel az egyetemekre, főiskolákra - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága. A ponthatárok már megtekinthetők a www.felvi.hu oldalon.

A Kereskedelmi és Iparkamarát, valamint a gazdaság szereplőit is bevonná a szakképzés megszervezésébe és irányításába a Nemzetgazdasági Minisztérium. Garai Péter, a tárca szakképzésért felelős miniszteri biztosa az országos szakképzési tanévnyitó értekezleten elmondta: az idei az első olyan tanév, amikor több szakmában a hagyományos, 4-5 éves képzés mellett úgynevezett előrehozott szakképzés is indult.

Logisztikai központot hoz létre Mosonmagyaróváron a gumiabroncs gyártó Continental; a létesítmény alapkövét pénteken helyezték el. A 18 ezer négyzetméter alapterületű, 8 millió euróból felépülő, Ausztriát és Magyarországot ellátó regionális raktárbázist a tervek szerint januárban nyitja meg a cég. Az új létesítmény 70 embernek ad majd munkát.

Csaknem 900 millió forintból alakítják át a gödöllői kastély lovardáját, amely a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség eseményeinek fő helyszíne lesz. Révész T. Mihály, a kastély igazgatója közölte: a felújítás kivitelezésére közbeszerzési pályázatot írtak ki, amelyet a süttői székhelyű Reneszánsz Kőfaragó Zrt. nyert meg.

Életének 69. évében elhunyt Utassy József. A Kossuth-díjas költőt a Magyar Írószövetség és a Pannon Írók Társasága saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Utassy József 1941. március 23-án született Ózdon, 1969-ben egyike volt a Kilencek nevű költőcsoport alapítóinak. Munkásságáért számos elismerést kapott, 2008-ban Kossuth-díjat vehetett át.

A kedvezőtlen időjárás miatt a tavalyinál lényegesen kevesebb szőlő terem az idén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, ahol a szüret időpontja is kitolódik szeptember második felére. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az InfoRádióban azt mondta: legalább 30 százalékkal kevesebb lesz a termés.

Megműtötték Törőcsik Andrást, az Újpest legendás futballistáját. A Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ orvosigazgatója közleményben jelezte: az 55 éves sportembernél egy korábbi fejsérülés miatt traumás eredetű koponyaűri vérzés alakult ki, amit eltávolítottak. Bazsó Péter hangsúlyozta: Törőcsik András állapota stabil, és a kórház intenzív terápiás osztályán kezelik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×