eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Súlyosbítanák Zuschlag büntetését - lapszemle

Súlyosabb ítéletet kér az ügyészség Zuschlag Jánosra. Egy kézbe kerülne hazánkban a terrorizmus elleni fellépéshez szükséges minden felhatalmazás. Száraz vizet állítottak elő brit tudósok. Válogatás a reggeli lapok legérdekesebb cikkeiből.

Súlyosabb ítéletet kér az ügyészség Zuschlag Jánosra - írja a Magyar Nemzet. Az első fokon megállapítottnál nagyobb mértékű vagyon elkobzását is indokoltnak tartaná a volt szocialista képviselő esetében a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség. A több egykori MSZP-s politikust is érintő, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt indított eljárás másodfokú tárgyalását három hónap múlva nyithatja meg a szegedi táblabíróság.

Terrorelhárítási Központ: egy kézben az erő - írja a Népszabadság. A nyilvános tervek szerint a központban "egy kézbe kerül" az erő, a terrorizmus elleni hatékony fellépéshez szükséges minden eszköz és felhatalmazás. Igaz, az eredeti tervekkel ellentétben állítólag az új szervezet mégsem kap nyílt nyomozati jogot, s mint azt a Belügyminisztérium egyértelművé tette, "a központ létrehozása nem érinti a szervezett bűnözés egyéb formái ellen felállított szervezetek feladatait és működésüket sem". A jövőben a központ feladata lesz minden terrorcselekmény felderítése és felszámolása, felkérésre - mint ma is a kommandósok - a központ specialistái teszik majd ártalmatlanná, vagy fogják el az ön- és közveszélyes személyeket, nemzetközi akciókban koordinálja a rendőrség, a Köztársasági Õrezred és más szervezetek, hatóságok munkáját.

Száraz vizet állítottak elő brit tudósok - írja az index.hu. A porszerű anyagban a nanoméretű vízcseppeket szilícium-dioxid borítás fed (hétköznapi nevén homok). A száraz vízpor úgy néz ki, mint a porcukor: a 95 százaléka víz, a maradék a cseppek borítása, amitől por alakú lesz az anyag.

Az igazi szállodai csődhullám még csak most jön - írja a Napi Gazdaság. Az utóbbi három-négy évben megnyílt szállodák mindegyike komoly anyagi nehézséggel küzdhet a 20-25 százalékkal csökkenő árbevétel miatt, vagyis a szállodai csődhullám, illetve ennek a veszélye számos szállodát érinthet - mondta a Napinak Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezető igazgatója. Az olcsó hitel idején túlfinanszírozott (15-20 százalékos önerővel felépült) hoteleknek a profi üzemeltetéssel elérhető hatékonyságnövelés, de elsősorban a tulajdonos más üzleteiből származó tőkebevonás lehet a kiút - mondja a szakember.

Sok a kockázatos iparág - írja a Világgazdaság. Kockázatos területre téved, aki ma bútorgyártó-, vendéglátó-, építő- vagy éppen textilipari céggel lép üzleti kapcsolatba - állítja a Dun & Bradstreet (D&B). A nemzetközi cégminősítő társaság azokat az ágazatokat sorolja a legrizikósabb kategóriába, amelyekben - egyedi minősítési rendszerük alapján - kiemelkedően magas a fizetési nehézségekkel küzdő, vagy felszámolás rémével fenyegetett vállalkozások aránya.

Rémes kilátások! A visszaesés nehezen elkerülhető - írja a portfolio.hu. Ismét megszólalt a válságot már idejekorán megjósoló professzor, Nouriel Roubini. A jósprofesszor ezúttal az újabb gazdasági recesszió valószínűségét 40 százalékra tette, amit elsősorban a megszűnő kormányzati gazdaságélénkítő programok negatív hatásaival és a jegybank gyengülő hatékonyságával magyaráz. A világ legnagyobb kötvényalapjának vezetője, Mohamed El-Erian szintén borúsan látja az amerikai gazdaság jövőjét, véleménye szerint a lassú gazdasági növekedés és az esetleges defláció vonzóvá teszi a kötvényeket, így nem lát buborékot a piacon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×