Megalázó a hálapénz, a legtöbb orvos mégis elfogadja

Infostart
2010. augusztus 27. 18:33
Továbbra is kapnak hálapénzt a betegektől az orvosok, de egyre kisebb összeg van a borítékban - áll a Szinapszis Kft. által készített kutatásban. A legtöbb pénzt továbbra is a szülész-nőgyógyászok és a sebészek kapják. A felmérésből kiderül, hogy a doktorok kétharmada az alacsony bérek miatt nélkülözhetetlennek tartja a hálapénzt.

Az orvosok többsége nem csinál titkot abból, hogy elfogad hálapénzt a betegektől, tízből kilenc orvos bevallotta ezt a Szinapszis Kft. kutatásában.

Kiss Katalin kutatási igazgató az InfoRádiónak azt mondta: az 541 orvos megkérdezésével készített kutatásból kiderült, hogy orvostársadalom 57 százaléka az alacsony bérek miatt nélkülözhetetlennek tartja a hálapénzt, további 6 százalék pedig úgy véli, hogy az állam a betegekkel pótoltatja az orvosok fizetését. Ugyanakkor az orvosok közel 60 százaléka megalázónak tartja ezt a rendszert - tette hozzá.

Kiss Katalin kifejtette: pár ezer forinttól több százezerig terjed a hálapénz mértéke, és kiderült az is, hogy a kisebb városok kórházaiban kisebb összeget adnak az orvosoknak. Beszélt arról is, hogy a legtöbb pénzt a szülész-nőgyógyászok és a sebészek kapják.

Az orvosok 90 százaléka szerint a béremelés lenne a megoldás a paraszolvencia ellen, de sokan tartják megfontolásra érdemesnek a többszintű biztosítási rendszer bevezetését és a vizitdíj ismételt bevezetését - közölte a kutatási igazgató.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást