eur:
394.42
usd:
370.56
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Boross Péter: "Az új Alkotmánynak az egyén és a hatalom viszonyáról kell szólnia"

Egyszerűsítené az Alkotmányt és tovább erősítené a miniszterelnök pozícióját Boross Péter. A volt kormányfő egyebek mellett erről beszélt a Heti Válasznak adott interjúban. Az MDF egykori politikusa az új Alkotmány koncepcióját kidolgozó testület tagjaként a Szent Koronát is szerepeltetné az alaptörvényben.

Boross Péter szerint a jelenlegi Alkotmány rossz. Egyszerűsíteni kell, az "egyén és hatalom viszonyáról kell szólnia" - mondta a volt miniszterelnök a Heti Válasznak. Az MDF egykori politikusa az új Alkotmány koncepcióját kidolgozó testület tagjaként a Szent Koronát is szerepeltetné az alaptörvényben. Úgy véli, hogy Magyarország akár királyság is lehetne, de szerinte "eddig valószínűleg nem kell elmenni az új alkotmánnyal."

Ezzel összefüggésben kifejtette, hogy növelni kell a kormányfői pozíció erejét, az államfőnek pedig csak jelképes szerepet kell szánni. Ezért tartja telitalálatnak Schmitt Pált, aki Boross Péter szerint "magas, fess, jóképű ember.", akit mindenki meg fog kedvelni.

Az adócsökkentéssel viszont nem ért egyet a volt miniszterelnök, mert ha alacsonyak a közterhek, akkor a népszaporulat növelését célzó kedvezmények szimbolikusak lesznek. Továbbra is szorgalmazza viszont a gyermektelenek különadójának bevezetését. "Ahol a nő pótolhatatlan, az nem a munkahely, hanem a szülőszoba" - fogalmazott az egykori kormányfő. Szerinte ebből még a meddő nők esetében sem kell érzelmi kérdést kreálni"mert akinek fontos a nemzet jövője, az nem tekinthet pusztán magánügyként a gyermekvállalásra. "

Felvetette, hogy 15-20 évig egyetlen, közös történelemkönyvet kellene bevezetni Magyarországon "a sok fércmű helyett"; kényszerhelyzettel magyarázta az Antall-kormány idején lebonyolított privatizációkat és úgy fogalmazott: "remélem, a Fidesz most nemcsak megnyerte a választásokat, hanem tényleg szétzúzta a baloldalt".

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×