eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyoma veszett egy titkos katonai űrhajónak - lapszemle

Két hétre eltűnt egy titkos katonai űrhajó. Kényszerű pályaelhagyók lesznek a diplomások. Perek áradata vagy végtelen várakozás a bizonytalan végkifejletre - e két lehetőség közül választhat ma a Fővárosi Közgyűlés az Alstom-szerződés ügyében. Válogatás a reggeli lapok cikkeiből.

Két hétre eltűnt egy titkos katonai űrhajó -írja az index.hu. Az utas nélküli jármű, amit a szakértők inkább finom navigációra képes műholdként írnak le, július 27-én tűnt el az amatőr csillagászok látómezejéből, és augusztus 19-én kapták újra el, az eredeti pályájánál 30 kilométerrel magasabban. A NASA és az amerikai légierő, ahogyan eddig, most sem nyilatkozik arról, hol volt és mit csinált az űrhajó a két hét alatt, amíg eltűnt az avatatlan szemek elől.

A diplomásokból kényszerű pályaelhagyók lesznek - írja a Magyar Nemzet. A fiatal diplomások csaknem 15 százaléka egyáltalán nem hasznosítja végzettségét, amikor már dolgozik - derül ki az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. felméréséből. Az átlagosnál nagyobb a pályaelhagyók aránya az agrár-, természet- és társadalomtudományi végzettségűek körében. A legrosszabbul a fiatal pedagógusok, a legjobban a gazdasági szakemberek keresnek.

Perek áradata vagy végtelen várakozás a bizonytalan végkifejletre - e két lehetőség közül választ ma a Fővárosi Közgyűlés a metrókocsik szállítására kötött Alstom-szerződés ügyében - írja a Népszabadság. Rendkívüli alapítói döntésmeghozatalát indítványozza a metrókocsi-szerződésekről Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén. A képviselők az előterjesztés alapján két lehetőség közül választhatnak: 1. Felmondják az M2 vonalra vonatkozó szállítási szerződést a Budapest Metropolis Konzorciummal, majd új közbeszerzési pályázatot hirdetnek, miközben tárgyalásokat kezdeményeznek az M4 vonal szerelvényeinek beszerzését magában foglaló kontraktusról. 2. A közgyűlés mindaddig nem mondja fel az M2 vonalra vonatkozó szerződést, amíg a típusengedély megadásának elutasítása jogerőssé nem válik.

Napi Gazdaságban olvasható, hogy az idei év lehetett a mélypont a hazai szállodaiparban - véli Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója. Az egészségturizmus fellendítéséhez szerinte megkerülhetetlen az egész idegenforgalom fejlesztése. A cégnél nincs napirenden a tőzsdei kivezetés.

Erősödik a nyomás az amerikai kormányon - írja a portfolio.hu. A mexikói-öbölbeli olajkatasztrófát követő fúrási moratórium olajfúrók tucatjait, és az iparágban dolgozók ezreit kényszerítette "kényszerszabadságra". Az amerikai kormányzaton egyre nagyobb a nyomás, hogy idő előtt oldja fel az eredetileg november végéig tartó tilalmat, azonban több szakértő is úgy véli, hogy a moratórium azonnali visszavonása esetén is még hónapokig tarthat, míg a fúrók újra munkába állhatnak a változó szabályozási környezet miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×