Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégsem emelkedik a távfűtés díja a fővárosban!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem emelkedik a távfűtés díja szeptemberben Budapesten. Az árak befagyasztásáról csütörtöki ülésén határozott a Fővárosi Közgyűlés. A javaslat ellen egyedül Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szavazott.

A Főtáv Zrt. a múlt héten közleményben jelezte: az energiabeszerzési költségek 2010 második negyedévi növekedése következtében szeptemberben éves szinten 10,5 százalékkal emelkednek a lakossági hődíjak. A közlemény szerint a növekedés csak a hődíjat érinti, az alapdíj változatlan marad.

A közgyűlésnek Élő Norbert (MSZP) azt javasolta, a testület fogadjon el egy olyan határozatot, amelyben felhatalmazza a Főtáv Zrt. igazgatóságát, hogy szeptember 1-től ne emelje a hődíjat. Hasonló tartalmú előterjesztést tett több fideszes képviselő is, amikor azt javasolták, a Főtáv szeptember 1-jétől a július 1-jétől alkalmazott hődíj-tételeket érvényesítse.

A napirend előterjesztőjeként Élő Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a távfűtés környezetbarát fűtési mód, és a távhődíj emelése azt eredményezhetné, hogy nőne a rendszerről leválók száma. Jelezte: két év alatt az érintett 240 ezer háztartásból 40 ezren jelezték, hogy le akarnak válni a távfűtésről. Mint mondta, a távhődíj-emelés elhalasztása körülbelül 3 milliárd forint bevételkiesést jelentene a cégnek.

György István (Fidesz) közölte: a frakcióvezetők reggeli egyeztetésén megállapodtak abban, hogy az ülést mentessé teszik a kampányeseményektől, és nem versenyeznek abban, melyik pártnak volt az ötlete a távhődíj befagyasztása.

Mint mondta, a kérdést közgazdasági szempontból is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy a díjak befagyasztása összhangba hozható a cég gazdasági érdekeivel, és nem okoz "olyan múlhatatlan károkat, amelyeket a tulajdonos ne tudna felvállalni".

A közgyűlés 55 igen szavazattal, Ikvai-Szabó Imre nem szavazatával fogadta el a javaslatokat.

A Főtáv múlt heti közleményének megjelenése után Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke és Élő Norbert X. kerületi polgármesterjelölt sajtótájékoztatón kijelentette: az MSZP azt várja a kormánytól, és Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, és még az önkormányzati választások előtt mondja ki: nem lesz távhőáremelés.

A Fidesz azt közölte: egyértelmű, hogy a jelenlegi MSZP-SZDSZ városvezetés az, amely a távhő díjának emelésére törekszik még az önkormányzati választások előtt, "mielőtt a választók elzavarják őket".

Hozzátették: a kormány és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja júniusban az energiaárak befagyasztásáról döntött, a parlament pedig megszavazta az ármoratóriumot. Ha ennek ellenére lesz áremelés, arról a jelenlegi városvezetés tehet - közölték akkor.

Hanganyag: Szépvölgyi István