Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így gyógyítják orvosai az Afganisztánban meglőtt magyar katonát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Életveszélyes állapotban van az Afganisztánból hazaszállított katona. A Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ megbízott főigazgatója az InfoRádiónak adott nyilatkozatában azt mondta: a zászlóst állandó orvosi felügyelet alatt, kómában tartják, műtétet nem terveznek, de az ellátó személyzet így is nehéz helyzet előtt áll.

A szerda este Budapestre szállított, Afganisztánban meglőtt magyar katona továbbra is súlyos, életveszélyes, de stabil állapotban van - mondta az InfoRádiónak a Honvéd Kórház - Állami Egészségügyi Központ megbízott főigazgatója.

Grósz Andor hozzátette: a katona intenzív ellátásban részesül. A folyadékpótláson túl életfenntartó gyógyszereket és az esetlegesen fellépő gyulladások ellen antibiotikumokat kap.

A dandártábornok elmondta azt is, hogy a katonának arc- és agykoponya-sérülései vannak, továbbra is kómában, 24 órás megfigyelés alatt tartják. A Honvédkórházban nem terveznek műtéti beavatkozást, de mint fogalmazott: nehéz helyzet előtt áll a sérült és az ellátó személyzet is.

Hétfőn az afganisztáni Baglán tartományban egy magyar katonanő meghalt, további egy katona életveszélyes, másik kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett, amikor támadás érte a katonai konvojt. Egy improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel mellettük, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat.

Hanganyag: Kálló Izabella, Litauszky Balázs