eur:
393.59
usd:
367.96
bux:
66389.46
2024. április 24. szerda György

Demszky Gábor 20 év után elbúcsúzott - a nap legfontosabb hírei

Nem emelkedik a távfűtés ára szeptemberben Budapesten Winkler Jánost választották meg a Malév igazgatóságának elnökévé. Visszavonta a hévízi gyógyfürdő fejlesztéséhez nyújtott támogatását a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. A nap legfontosabb hírei.

Mégsem emelkedik a távfűtés ára szeptemberben Budapesten - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A díjak befagyasztására vonatkozó javaslatot egyedül Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes nem támogatta. A Főtáv Zrt. a múlt héten jelezte, hogy a költségek növekedése miatt 10 és fél százalékkal emelkedhet a lakossági hődíj. 2011. szeptember 30-ig elhalasztották a képviselők a Budapesti Vidám Park Zrt. szervezeti átalakítására vonatkozó döntést, egyúttal 100 millió forint kölcsönt és 100 millió vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a társaságnak. Megválasztotta a közgyűlés Budapest díszpolgárait, és Pro Urbe Budapest díjakat adományozott. Döntés született arról is, hogy Bálint Andrást nevezik ki újabb hat évre a Radnóti Miklós Színház igazgatójának, a Katona József színház munkáját pedig Máté Gábor irányítja.

Négy javaslatot tett a következő városvezetésnek a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Demszky Gábor 20 év után távozik a posztról. A politikus búcsúbeszédében az 1995-ben kidolgozott várospolitikai modell megtartását, a 4-es metró továbbépítését, a kulturális autonómia és sokszínűség megőrzését, valamint a legszegényebbekkel szembeni tolerancia erősítését ajánlotta Budapest új vezetőinek. Demszky Gábor azt reméli, hogy a következő városvezetés folytatja az előkészített vagy folyamatban lévő beruházásokat. A főpolgármester beszéde végén megköszönte a testület 4 éves munkáját.

Még nem kért időpontot Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások újraindítására. Erről az IMF szóvivője beszélt azután, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban korábban a tárgyalások őszi felújításáról nyilatkoztak. Gerry Rice ugyanakkor megismételte: a valutaalap kész újrakezdeni az egyeztetéseket Magyarországgal. Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy nincs szükség új hitel-megállapodásra, így az IMF-fel az őszre tervezett tárgyalásoknak nem ez a célja.

Winkler Jánost választották meg a Malév igazgatóságának elnökévé. A korábbi vezető, Urbán László kedden mondott le, mert - mint közölte - a feladattal járó elfoglaltság jóval több a vártnál, így az nem egyeztethető össze az EBRD-ben betöltött igazgatósági tagságával. A Malév új elnöke meglepődött megválasztásán, mert előzőleg a jelölésről sem tudott. Winkler János egyelőre nem kívánt beszélni a légitársasággal összefüggő terveiről.

Visszavonta a hévízi gyógyfürdő fejlesztéséhez nyújtott mintegy másfél milliárd forintos támogatását a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. Az indoklás szerint az üzemeltető másfél év alatt nem teljesítette az előírt feltételeket. Vértes Árpád polgármester azt mondta: tárgyalásokat kezdeményeznek az ügyben a többségi tulajdonossal, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetőivel.

Elrendelte a Szeviép Zrt. felszámolását a Csongrád Megyei Bíróság. Cseh Attila szóvivő emlékeztetett arra, hogy a cég elleni csődeljárás során nem jött létre egyezség a hitelezőkkel, ezért döntött a bíróság a felszámolás elrendeléséről. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a cég több alvállalkozójával szemben is jelentős tartozásokat halmozott fel.

A parlamenti pártok közül csak az LMP jelent meg az MSZP választási etikai kódexéről tartott egyeztetésen. Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke azt mondta: voltak nézeteltérések, de a lényegi kérdésekben megállapodtak. A politikus szerint sajnálatos, hogy a kormányerők nem mentek el az egyeztetésre.

A közösségi közlekedés részeként kívánja kezelni a taxi szolgáltatást a Jobbik. Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje, miután tárgyalt több országos taxis szervezet képviselőjével, azt mondta: a közfeladatot ellátó taxisok együttműködhetnének a hatóságokkal, így aktívan részt vehetnének a közrend fenntartásában is.

Véget akar vetni az LMP a párt szerint teljesen átgondolatlan budapesti városfejlesztési folyamatoknak. Jávor Benedek főpolgármester-jelölt átlátható, korrupciótól mentes, az állampolgárok részvételével megvalósuló városirányítást ígért. Az LMP Budapest mellett Pécsen és Debrecenben tartott úgynevezett kampánypikniket. Korábban Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke arról számolt be, hogy a párt nem tart hivatalos kampánynyitót.

Agyvérzéssel kórházba vitték Törőcsik Andrást, az Újpest legendás futballistáját. A Távirati Iroda úgy tudja: az 55 éves egykori sportolót a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központban tartják megfigyelés alatt, de egyelőre nem műtötték meg. Törőcsik András 1976 és '84 között összesen 45-ször lépett pályára a válogatottban, 12 gólt lőtt, és 2 világbajnokságon vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×