eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csizmadia Ervin: Az önkormányzati választás felülírhatja a parlamenti erőviszonyokat

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint az önkormányzati választás eredménye felülírhatja az ellenzéki pártok közötti parlamenti erőviszonyokat. Az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin beszél arról is, hogy Magyarországon azzal lehetne eltüntetni a politika és az emberek közötti törésvonalat, ha egy időre valódi nemzeti együttműködés jönne létre a pártok között.

Az LMP-nek és a Jobbiknak is az ellenzéken belüli dominancia a tét az október 3-ai önkormányzati választáson - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója, aki szerint ha az MSZP "nagy zakót kap", akkor lehet, hogy az LMP offenzívabbá, befolyásosabbá és talán szerethetőbb párttá válik.

Csizmadia Ervin hozzátette, a Jobbiknál komolyabb belső ellentétek vannak, mint az LMP-nél, amely felívelő szakaszban van és a párt egyre ismertebb. A Jobbik viszont azzal küzd, hogy összehangolja a parlamenten belüli és azon kívüli arculatát.

A parlamenti erőviszonyokat az ellenzéken belül könnyen felülírhatja az őszi választás - hangsúlyozta az elemző, aki úgy véli: miután az MSZP áprilisban veszített, nem történt semmi lényeges a pártban - ám ez a helyzet sokáig nem fenntartható. Ha az MSZP októberben nagyon veszít, akkor Csizmadia Ervin nem tudja elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenc csendben marad - vagy visszatér mint az MSZP meghatározó politikusa, vagy új pártot alapít.

A kormány szempontjából az a kívánatos, hogy minél kevesebb párt legyen, sőt még saját kormánypártjával szemben is önálló utat igyekszik képviselni - ez beleilleszkedik a nyugati politikai trendbe az elemző szerint, aki azonban hozzátette: veszélyes, ha a végrehajtó hatalom nagyon megerősödik.

Nem divat a nagykoalíció

A társadalmi, a "mi" és "ők" közötti szakadék akkor szűnhet meg, ha a nemzeti együttműködés a politikai elit tagjai között is megvalósulna. A társadalom azt érzékelné, hogy a politikai elit konkrét gazdasági-társadalmi feladatok megoldásában egységesen lép fel - mondta Csizmadia Ervin.

Úgy véli, a nagykoalíció Nyugat-Európában bevett kormányzási forma, Magyarországon mégsem divat.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×