Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több tízezer nyugdíjkérelmet utasítottak el Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közzétette az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság az első félévre vonatkozó ágazati feladatellátási mutatóit. A 2010-es év első hat hónapjában összesen 280 265 igénybejelentés érkezett, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,4 százalékos csökkenésnek felel meg. Bár még nem minden igénylést zártak le, eddig összesen 61 509 elutasító határozatot hoztak - közölte a penzcentrum.hu.

Az első félévben 8,9 százalékkal 45 950-re emelkedett a szolgálati idő számítások száma, ugyanakkor a nyugdíjasként végzett keresőtevékenység alapján számított nyugdíjnövelésre 17,6 százalékkal kevesebb, összesen 78 383 kérelem érkezett.

A penzcentrum. hu cikke szerint a nyugdíjellátások és egyéb ellátások iránti igények száma összességében 2,22 százalékkal emelkedett, ezen belül a rehabilitációs járadék iránti igények emelkedtek a leginkább (41,9 százalékkal)

Az első félévben 271 409 kérelmet zártak le, ebből 209 900-an teljesítő-, míg 61 509-an elutasító határozatot kaptak.

A rokkantsági és baleseti rokkantsági ügyek kapcsán majdnem kétszer annyi, az egészségkárosodott személyek szociális járadékai tekintetében több mint dupla annyi elutasítás született, mint jóváhagyás.

Egészségkárosodáson alapuló ellátásra 317 elutasítás mellett mindössze 19-en jogosultak az év első hat hónapjában.