eur:
393.68
usd:
368.64
bux:
65947.51
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

KSH: Kevesebb közúti baleset, de 319 halott

Negyedével csökkent a halálos közlekedési balesetek száma az első félévben az előző év azonos időszakához képest, hat hónap alatt 319-en haltak meg az utakon - közölte a KSH kedden.

A félévben összesen több mint 7 ezer személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt. A balesetek több mint 9 ezer elszenvedőjéből a súlyos sérültek száma megközelítette a 2500-at, a könnyű sérülteké meghaladta a 6600-at. A balesetekben elhuny 319 ember több mint fele vétlen áldozat volt.

A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma az idén 14 százalékkal csökkent, ezen belül a halállal végződő 24 százalékkal, a súlyos sérüléssel járó 16 százalékkal, az ittasan okozott balesetek száma pedig 23 százalékkal lett kevesebb.

A balesetek száma 2000 és 2006 között emelkedett, azóta csökken.

A közlekedési balesetek 2010 első félévi csökkenésében szerepet játszott a közúti forgalom mérséklődése. A balesetek 63 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát kerékpárosok, 9 százalékát tehergépkocsik okozták, a gyalogosok és utasok 8 százalékos arányban voltak okozói baleseteknek.

A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. Ezen belül a legnagyobb, 28,8 százalékos arányt a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli.

Az autópályákon bekövetkezett balesetek száma 2010 első felében 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az adatok autópályánként eltérő képet mutatnak: az M5-ön 27 százalékkal, az M6-on 14 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az M7-en 7 százalékkal, az M3-on 14 százalékkal, az M1-en 23 százalékkal kevesebb baleset történt, mint 2009 azonos időszakában.

Régiós bontásban vizsgálva, az előző év adataihoz viszonyítva, 2010 első felében a balesetek száma mindenütt csökkent. A legkedvezőbb változás az Észak-Alföldön tapasztalható, ahol 22 százalékkal kevesebb baleset történt.

A területen bejegyzett 10 ezer gépjárműre jutó balesetek száma viszont Dél-Dunántúlon volt a legalacsonyabb (16), szemben az országos átlaggal (19). Az ittasan okozott balesetek száma Dél-Alföld kivételével minden régióban csökkent. A növekedés ebben a régióban is igen csekély, alig éri el a 2 százalékot.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×