Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiderülnek a felvételi ponthatárok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három nap múlva hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat, amelyekről péntek este a www.felvi.hu oldalon lehet tájékozódni - közölte az Educatio kft.

Az idén több mint 13 ezren adtak be jelentkezést a 2010. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás keretében. Csak azok nyújthattak be kérelmet egy kiválasztott felsőoktatási intézmény egy képzésére, akik vagy nem jelentkeztek a 2010. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt.

A ponthatárokat pénteken állapítják meg. Meghatározásuk az általános felsőoktatási felvételi eljáráshoz hasonlóan történik: a számítógépes algoritmus a diákok által elért felvételi összpontszám alapján és az adott képzésre felvehető létszám függvényében sorolja be a jelentkezőket.

Fontos különbség azonban, hogy azokon a képzéseken, amelyeket már a 2010. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározottnál. A jelentkezők teljesítményétől, felvételi összpontszámától függően előfordulhat, hogy egyes képzéseken a július 22-einél magasabb ponthatárt állapítanak meg.

Amennyiben az adott képzés eddig nem indult, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén 200 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 140 pontnál.

A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől szeptember első napjaiban kapják meg.