Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormány folytatja a tárgyalásokat az IMF-fel - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folytatódhatnak a gazdaságpolitikai tárgyalások az ősszel a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval - erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca a Bloomberg hírügynökség megkeresésére nem részletezte a tervezett megbeszélések körülményeit, de hangsúlyozta: júliusban nem megszakadtak az egyeztetések, hanem lezárult egy tárgyalási forduló.

Mindent megtesz a Honvédség a 6 hónapos szolgálatot letöltő, de a hétfő hajnali, magyarok elleni támadás miatt egyelőre Puli-Humriban lévő katonák mielőbbi hazatéréséért. Erről a vezérkari főnök beszélt az InfoRádiónak adott nyilatkozatában. Benkő Tibor megerősítette, hogy a sebesülteket a Mazari Sarifban lévő német katonai kórházba vitték; az életveszélyesen megsebesült katona állapota stabil, de továbbra is kritikus.

Az értékelvű és a politikától független oktatásügy megteremtését szorgalmazta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. tanévnyitó konferenciáján hangsúlyozta: ma az oktatás sok problémával küzd, az anyagi nehézségek mellett több helyen a félelem és a bizalmatlanság, vagy a szellemi igénytelenség akadályozza az alkotó energiák kibontakozását.

A gépjármű-forgalmazók után az autóipart is elérte a válság második hulláma - közölte az Opten Kft. A társaság céginformációs vezetője az InfoRádióban elmondta: tavaly összesen 9, az idén pedig az első félévben már 7 autógyártó ellen indult felszámolási eljárás. Ézsiás Tünde hangsúlyozta: bár az országban csak 423 ilyen cég van, a foglalkoztatottak száma és a bevétel miatt szerepük nagy a gazdaságon belül.

Csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű Zrt.-re a társaság közgyűlése. A cég tájékoztatása szerint az intézkedésre azért volt szükség, hogy ki tudják fizetni a munkavállalók bérét, ne legyen fennakadás a térség távhő-ellátásában, és vissza tudják fizetni az államilag garantált hiteleket. A csődvédelem 90 napos fizetési haladékot jelent a Vértesi Erőmű számára.

Románia rendszeresen tájékoztatást ad majd Magyarországnak a verespataki aranybánya beruházásról. Ezt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter megbeszélése után jelentették be Bukarestben. A román kormány szakértői bizottsága várhatóan szeptemberben ül össze, és vizsgálja meg a beruházó által benyújtott új környezeti hatástanulmányt.

Országszerte valamennyi sebességmérő készülékével ellenőrzi a rendőrség az autósokat. Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a 3 napos akcióban elsősorban a gyorshajtókat szeretnék kiszűrni, de ellenőrzik a gyorsforgalmi utak leállósávján haladókat, valamint a gépjárművek műszaki állapotát is. Emlékeztetett: Magyarországon évek óta az összes személyi sérüléses közúti baleset 25-30, a halálos kimenetelű baleseteknek pedig mintegy 40 százalékát okozza a gyorshajtás.