eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hősi halott az Afganisztánban lelőtt magyar katonanő - a nap hírei

Posztumusz hadnaggyá léptették elő, és a honvédség hősi halottjának nyilvánították az Afganisztánban hajnalban meghalt magyar katonát. Nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos mértékén a monetáris tanács. Német sajtóértesülés szerint komplett autógyártást tervez a győri üzemben az Audi - válogatás a nap legfontosabb híreiből.

A Honvédelmi Minisztérium közleményben jelentette be, hogy az afganisztáni Baglán tartományban életét vesztette egy 32 éves katonanő, amikor megtámadták a magyar konvojt. A támadásban egy másik katona életveszélyesen, kettő pedig súlyosan megsebesült. A részletekről a tárca annyit közölt, hogy a magyarok Mazar-i Sharif városába tartottak egy 14 járműből álló konvojjal, amikor a negyedik terepjáró mellett pokolgép robbant, majd páncéltörő gránáttal és kézifegyverekkel is a konvojra támadtak. Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte: a történtek miatt a kormány nem változtat Afganisztán-politikáján. --Baglán tartományban a magyarok egy újjáépítési csoportot vezetnek. A honvédség eddig két katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Mindkettő tűzszerész volt.

Maradt az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos mértékén a monetáris tanács - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb inflációs jelentése fő számait is. A dokumentum szerint az infláció az idei 4,7 százalékról jövőre 3 és fél , 2012-re pedig 3,4 százalékra csökken. A szakértők az idei 0,9 százalék után jövőre 2,8, 2012-ben pedig már 3,8 százalékos GDP növekedésre számítanak.

Tarlós nyitott


Megnyílt Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje és a pártszövetség budapesti kampányirodája a főváros V. kerületében. Szűcs Somlyó Mária, a jelölt sajtófőnöke elmondta: ha az október 3-ai önkormányzati választáson Tarlós Istvánt választják főpolgármesternek, akkor György István lesz az első helyettese. A hivatalos kampánynyitó szeptember 10-én lesz.

Mindnek megvan a helye

A 6,8 milliárd forintnyi felvett hitel teljes összegét az V. kerület fejlesztésére fordította a fideszes vezetés - közölte Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere. A politikus azután beszélt erről, hogy Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke azt mondta: a felelőtlen gazdálkodás miatt van 14 milliárd forintos adóssága az V. kerületi önkormányzatnak. Puskás András emlékeztetett arra: a szocialista Steiner Pál polgármestersége idején az önkormányzat 6,6 milliárd forint hitelt vett fel, az akkori vezetés viszont semmilyen fejlesztési projektet nem adott át a belváros területén.

Az LMP egyetlen lehetősége

Mind a 23 fővárosi kerületben önálló polgármester-jelöltet állít a Lehet Más a Politika - jelentette be a párt főpolgármester-jelöltje. Jávor Benedek az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 20 év politikája után egyetlen lehetőségük van a szövetségesek keresésére, ha az állampolgárokkal kötnek szövetséget. Megismételte, hogy sem a szocialistákkal, sem a Fidesszel nem akarnak együttműködni.

Audit gyárthatnak Magyarországon

Német sajtóértesülés szerint komplett autógyártást tervez a győri üzemben az Audi, és ez lehet a végső célja a júniusi telekvásárlásnak. Az Automobilwoche úgy tudja: a győri üzem az eddigieknél is fontosabb szerepet kap, a karosszériagyártással és a festőüzemmel együtt komplett autógyártás kezdődhet Magyarországon. A portfolio.hu emlékeztet arra: ha igazak a hírek, akkor a gyártási helyszínek közötti versenyben Magyarország az Egyesült Államokat előzte meg. Az elemzők szerint a magyarországi gyártás mellett szólt, hogy igen erős a beszállítói struktúra, és a megfelelő szakembergárda is rendelkezésre áll. Az Audi konszern Győrben 174 hektárról 369 hektárra bővítette a birtokában lévő telkek méretét, eddig azonban nem volt egyértelmű a mintegy 24 millió euróból megvásárolt telek hasznosítása.

Élnek a mélyben rekedtek


Chilében életben vannak a 18 napppal ezelőtti bányaszerencsétlenség miatt a mélyben rekedt bányászok. Sebastian PINYERA (Pinera) államfő a helyszínen jelentette be, hogy a 33 embernek sikerült eljutnia egy menedékhelyre, és most üzenetet is tudtak küldeni a mentőcsapatoknak. A Chile északi részén, az Atacama-sivatag régiójában fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a szerencsétlenség, és azóta nem adtak életjelt a bányászok.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×