Százezres várost ürítenek ki Pakisztánban óvintézkedésként

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 22. 14:00
Óvintézkedésként kiürítik az árvíz fenyegette, százezer lakosú Sáhdádkot városát a pakisztáni hatóságok.

A déli Szindh tartományban található Sáhdádkot lakosait szombat este kezdték biztonságos helyre menekíteni - közölte vasárnap a tartományi öntözési miniszter.

A települést a megáradt Indus folyó mellékfolyói fenyegetik. A várost védő gátak egyelőre kitartanak, de több környező falut már elöntött a víz. Az első jelentések szerint a természeti csapás az országnak ezen részén még nem követelt emberéletet.

Az áradások július 29-én kezdődtek az ország északnyugati részén a rendkívül heves monszunesőzések következtében, amelyek nagyon felduzzasztották a folyókat, azok pedig elöntötték a keleti Pandzsáb és a déli Szindh tartomány számos részét.

Az áradások nagyon megnehezítették az amúgy is szorult helyzetben lévő pakisztáni kormány dolgát, amelynek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal és a tálibokkal is fel kell vennie a küzdelmet. Az árvíz következtében legalább másfél ezer ember halt meg, hatmillió vált hajléktalanná, és összesen húszmillió embert érint valamilyen formában a katasztrofális helyzet. A gazdasági kár sok milliárd dollár.

Illetékesek arra számítanak, hogy az ázsiai ország mintegy ötödét érintő árhullám a következő napokban visszahúzódik, amint a folyók utolsó árhullámai is elérik az Arab-tengert. Az áradás elől elmenekült vagy kitelepített emberek hazatérésük után nem sokat találhatnak majd meg abból, amit hátrahagytak: a víz házakat, utakat, hidakat sodort el, és a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen terményeket is elpusztította.