eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Sólyom László szerint változásra van szükség a magyarok és a szomszéd népek kapcsolatában

Sólyom László volt államfő szerint változásra van szükség a magyarok és a szomszéd népek kapcsolatában. Vizsgálatot kezdeményez a titkosszolgálati eszközök használata ügyében a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke. Magyarország nemzeti napját tartották a sanghaji világkiállításon

Változásokra van szükség a magyarok és a szomszéd népek kapcsolatában. Sólyom László volt köztársasági elnök erről a szlovákiai Révkomáromban beszélt ma délután. A volt államfő szerint a magyar kisebbségek helyzetének tartós rendezését csak a szomszéd népek magyarokkal kapcsolatos értékrendje megváltoztatásával, illetve a magyaroknak a szomszéd népekhez való új hozzáállásával lehet elérni. Sólyom László beszédében, amelyet szlovákul is felolvastak, úgy vélte: a kisebbségben élő magyarok elvárásai - a többi között - a magyar nyelv hivatalossá tétele helyi és regionális szinten; a magyar oktatási és kulturális intézményrendszer kiépítésének joga; a magyarok lakta területek fejlesztése és a magyar nemzeti szimbólumok akadálytalan használata. A volt államfő kiemelte: a határon túli magyarok azt szeretnék, ha az anyaország soha, semmilyen körülmények között nem kezelné őket idegen állampolgárként.

Vizsgálatot kezdeményez az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságában a testület szocialista elnöke arról, hogyan használja majd az adóhivatal a titkosszolgálati eszközöket. Vadai Ágnes a Vasárnapi Híreknek adott interjúban emlékeztetett arra: az APEH és a pénzügyőrség összevonásának egyik következménye, hogy az adóhivatalnak is módja lesz titkosszolgálati eszközök használatára, így például telefonlehallgatásra, vagy a levelezés megfigyelésére.

Meghívta a kormány Magyarországra Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház vezetőjét. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta: a meghívást Erdő Péter bíboros-prímással, esztergom-budapesti érsekkel is egyeztették. Hozzátette: Kirill, Moszkva és minden oroszok pátriárkája meghívta őt Moszkvába.

Magyarország nemzeti napját tartották a sanghaji világkiállításon. Szőcs Géza kulturális államtitkár a megnyitón azt mondta: a magyar nemzetgazdaságnak az az érdeke, hogy a világgazdaság leendő centrumával, Kínával mély baráti kapcsolatot ápoljon. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja egy budapesti kínai kulturális központ létrehozását is. Az expón együttműködési megállapodást kötött a Magyar Vízipari Klaszter és a kínai Csőhálózati Szövetség. Forintos Róbert, a klaszter vezetője elmondta az együttműködéstől azt várják, hogy például csőhálózati rekonstrukciókban, a vízminőség-védelem területén magyar cégek megrendelésekhez jutnak. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a jövőben a Magyarország és Kína együttműködhet a környezetvédelem, a vízügy és a természet védelme területén.

Közzétették az engedéllyel rendelkező idősotthonok listáját. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium adatai alapján összesen 839 intézmény működik legálisan mintegy 57 ezer férőhellyel, a 2807 szabad helyre azonban csaknem 12 ezren várakoznak. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat múlt héten nyilvánosságra hozta az engedély nélkül működő idősotthonok listáját. Eszerint főleg Hajdú-Bihar, Somogy és Pest megyében terjedtek el az engedély nélküli szociális szolgáltatások.

Új közbeszerzési eljárást ír ki a záhonyi széles nyomtávú vágány-hálózat felújítására a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A Közbeszerzési Döntőbizottság korábban 3 millió forintra megbírságolta a céget. A tavaly decemberben megjelent közbeszerzési felhívásra 4 ajánlat érkezett, ezek közül az Euro-Híd-Wiva Konzorciumot hirdették ki nyertesnek. A többi cég azonban a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő pedig végül a pályázatok újraértékelése helyett új közbeszerzés kiírását választotta.

Ál-ajánlószelvény gyűjtők miatt tett feljelentés a Lehet Más a Politika 16. kerületi polgármester-jelöltje. Szabó Barbara elmondta: a helyi lakosok arról számoltak be, hogy a kerületben többen LMP-s aktivistának kiadva magukat gyűjtik az önkormányzati választások ajánlószelvényeit. A párt szerint többen jóhiszeműen oda is adták az ajánlószelvényeket, amelyeket az LMP kerületi szervezete azóta sem kapott meg. Az LMP közölte, hogy az elkövetőkről pontos személyleírással rendelkeznek.

Heten könnyebben megsérültek tegnap a IV. kerületi tűzijáték idején a visszahulló pirotechnikai eszközök maradványaitól. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást. A IV. kerületi tűzijátékra a Szent István téren csaknem 2.500 néző volt kíváncsi.

Előzetes letartóztatásba helyezték azt a férfit, aki csütörtökön két biztonsági őrt lőtt meg egy hipermarketben. 23 éves társa szabadlábon védekezhet. A férfi ellen több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indult eljárás, társát bűnsegédlettel gyanúsítják. A két sérült már jobban van, de felépülésük még hosszú időt vesz igénybe. Csütörtök este 8 óra után két, bolti lopás gyanúja miatt ellenőrzésre bekísért vásárló kezdett dulakodni a biztonsági őrökkel; az egyik férfi fegyvert rántott, egy őrt a hasán, egy másikat a karján talált el. A lövöldözőt és társát a helyszínen elfogták.

Amerikában szalmonella mérgezés miatt 550 millió tojást vontak be nagy áruházak polcairól, miután több mint kétezren megbetegedtek szalmonellamérgezésben. 17 államba szállítottak a fertőzött tojásokból, amelyek feltehetően két iowai gazdaságból származnak. A farmok maguk döntöttek a tojások visszavonásáról.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×