eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarország nemzeti napja Sanghajban

A magyar nemzetgazdaságnak, a magyar embereknek az az érdeke, hogy a világgazdaság leendő centrumával, Kínával mély baráti kapcsolatot ápoljon - hangoztatta a sanghaji világkiállítás magyar nemzeti napjának megnyitó rendezvényén vasárnap Szőcs Géza kulturális államtitkár, aki egy Budapesten létrehozandó kínai kulturális központ támogatásáról biztosította vendéglátóit.

Magyarország színes programmal mutatkozott be az expó látogatói és a meglehetősen nagy kínai médianyilvánosság előtt, hogy elsősorban kulturális értékeivel hívja fel magára a figyelmet, s még több turistát csalogasson. A magyar pavilon és a benne központi helyet kapott Gömböc révén sokszor elhangzott: a magyarok kreatívak és büszkék is erre.

"Biztosíthatom önöket, hogy a globális felelősséget vállaló, fenntartható, öko-tudatos fejlődést szem előtt tartó célkitűzéseik elérésében Kína Magyarországban megbízható partnerre, erős szövetségesre talál" - szögezte le Szőcs Géza. Az államtitkár megerősítette, hogy az új magyar kormány a két ország közötti kiegyensúlyozott és baráti viszony további erősítésére törekszik. Külön is kiemelte, hogy Magyarország üdvözli és támogatja egy budapesti kínai kulturális központ létrehozását.

A magyar nap hivatalosan a nemzeti zászló felvonásával kezdődött, majd a tizenöt tagú magyar küldöttség a kínai vendéglátók kíséretében felkereste a kínai pavilont, a városfejlesztés és környezetvédelem tematikus pavilonját és természetesen a magyar kiállítóhelyet. A vendégeket körbekalauzolták, a Gömböc-simogatónál közelebbről is megismerkedhettek a pavilon főszereplőjével, maga a feltaláló, Domokos Gábor magyarázott a két egyensúlyi ponttal bíró testről.

A pavilonban ott volt az az ötven Csinghaj tartományi gyerek és tíz kísérője is, akik Magyarország vendégeiként jöttek el Sanghajba. Õk a Jüsu megyét ért 7,1-es erősségű - közel háromezer halálos áldozatot követelő - földrengés túlélői. Csu Cu-sou a világkiállítás kormányzati főbiztos-helyettese, Kína volt magyarországi nagykövete a pavilonban külön is köszönetet mondott a gesztusért. Hangoztatta, biztos abban, hogy a gyerekek felnőttként is emlékezni fognak találkozásukra Magyarországgal.

A magyar nap fénypontja az esti "A város és a zene" című gálaműsor volt, amely rangos előadókat vonultatott fel, és világszínvonalú produkciót mutatott be. A látványos, nagyszabású előadás egyes elemeit időnként heves tetszésnyilvánítással fogadta a közönség. Volt balett, operett, zongora, utcai zene, tánc, cimbalom, fúvós együttes, látványszínház, vetített háttérrel és hangeffektekkel. Fellépett Miklósa Erika, Palya Bea, a Modern Art Orchestra, a Szegedi Kortárs Balett és az Experidance is. A műsor ebben a formában kifejezetten az expó magyar napjára készült. A színpadon ott volt Gömböc is.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×