eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Zászlófelvonás, ezúttal kordonok nélkül - megkezdődtek az ünnepségek

A Himnusz hangjaira a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődött meg pénteken Budapesten, a Kossuth Lajos téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben a téren nincsenek kordonok felállítva, a nézőket virágládák választják el a téren folyó eseményektől.

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is.
Rendhagyó módon - idén először - Szvorák Katalin énekelte a Himnuszt, amelyet korábban katonazenekar játszott.

Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben a téren nincsenek kordonok felállítva, a nézőket virágládák választják el a téren folyó eseményektől.

A Magyar Honvédség központi zenekara, a folyami flottilla, valamint a légierő katonazenekarai ezután az Oktogontól vonultak a Hősök terére, ahol késő délelőtt 69 ifjú katonatiszt tett ünnepélyes esküt.

A menet elején motoros rendőrök vonultak a forgalom elől teljesen elzárt Andrássy úton, és a zenekarok felvonulását a huszárok zárták.

Az Andrássy út két oldalán ezrek figyelték a zenekarok látványos zenei kísérettel történt felvonulását és hosszasan tapsolták őket. Amikor a Magyar Honvédség alakulatainak zenekarai bevonultak a Hősök terére, már több ezer ember gyűlt össze és várták az ünnepélyes eskütétel kezdetét.

A Hősök terén a Magyar Honvédség néhány járműve is felsorakozott, a tömegnek ingyenesen a honvédség által gyártott zacskós vizet osztogatnak. Nagyon sok kisgyermekes család látogatott ki, a környéket a rendőrség a Dózsa György utat a forgalom elől lezárta.

Az avatáson hatvankilenc végzett hallgató tette le a katonai esküt, amelynek aláírt példányát az eskü szövegét előmondó Kis Balázs hadnagy, kiváló eredménnyel végzett hallgató át is adott Schmidt Pál köztársasági elnöknek.

Az eskü elmondása után a végzett tisztek kardrántással és a "hazáért mindhalálig!" felkiáltással fejezték be a ceremóniát, majd három kiváló eredménnyel végzett hallgató megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékkövét.

Az ifjú tiszteket a Magyar Honvédség harci helikopterei, csapatszállító és vadászrepülőgépei a Hősök tere feletti kötelékrepüléssel köszöntötték.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×