Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint 100 éves hadihajót kereszteltek újra a Dunán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újrakeresztelték a Lajta nevű, több mint 100 éves hadihajót pénteken a Dunán, a Parlament előtt; az ünnepélyes újrakeresztelésen jelen volt többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

A miniszter ünnepi beszédében azt mondta, hogy a Lajta monitor (őrző, figyelő hadihajó) története "hősköltemény". "Olyan hősköltemény, amelyet a katonaélet szokott írni, s amely a hivatásról, a szolgálatról és a kötelességteljesítésről szól" - hangsúlyozta.

Mint rámutatott: a Lajtát a Monarchia hadiiparának büszkeségeként bocsátották vízre, és a maga korában a világ legmodernebb hadihajói közé tartozott.

A honvédelmi miniszter az átkeresztelt Lajta monitor múzeumhajót a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred tiszteletbeli zászlóshajójává nyilvánította.

A hajót Hende Csaba felesége, Hendéné Stiber Szilvia, mint keresztanya keresztelte újra, majd egy ökumenikus szertartás keretében meg is áldották a vízi járművet.

A hajót az Osztrák-Magyar Monarchiában építették és részt vett az első világháborúban. A trianoni békeszerződés után mint kotróhajó működött tovább. A hajótestet 1993-ban nyilvánította védetté a hadtörténeti múzeum.

A 172 tonna súlyú monitort 1887-es állapotába állították vissza a felújítások során. Így kijavították a páncélozott testet, újraépítették a forgó lövegtornyot és a belső fedélzetet is beépítették.

A 130 éves múlttal rendelkező hajót a uniós pénzből sikerült restaurálni.