Harcot hirdetett a gazdasági bűnözés ellen az osztrák igazságügy-miniszter

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 20. 18:09
Hadjáratot indított a gazdasági bűncselekmények és a korrupció ellen pénteken az osztrák igazságügy-miniszter.

Claudia Bandion-Ortner egy ötpontos törvényjavaslatot ismertetett, ennek központi eleme a büntetés enyhítését helyezi kilátásba a koronatanú szerepét vállaló gyanúsítottak számára.

Az osztrák igazságszolgáltatást az elmúlt héten politikusok és a sajtó részéről is bírálat érte. A kritika szerint túlságosan lassan halad néhány olyan, nagy közérdeklődésre számot tartó korrupciós ügy felgöngyölítése, amelyek volt vezető politikusokat is érintenek.

"A bűnözés megváltozott. A gazdasági eljárások egyre összetettebbek" - mondta javaslatát ismertetve a tárcavezető.

Claudia Bandion-Ortner tervezetében szerepel az is, hogy további negyven ügyészt állítsanak munkába a bonyolult gazdasági ügyek kivizsgálására, s hogy a közvélemény kapjon nagyobb betekintést az ügyészség döntéseinek indokaiba.

Az osztrák törvények jelenleg csak a kartelljogban ismerik a koronatanú intézményét, a miniszteri javaslat ezt gyakorlatilag kiterjesztené a büntetőjogra is. A büntetés enyhítésére csak olyan esetekben lenne lehetőség, amikor az érintett önként tesz teljes körű vallomást, még azelőtt, hogy ő maga gyanúsított lenne az adott ügyben. A büntetés könnyítése nem vonatkozna a szexuális jellegű és a halálos kimenetelű bűncselekményekre.

Az ügyészségek már régóta szorgalmazták a koronatanú-szabályozás szélesebb körű alkalmazását. Eddigi alkalmazási területén, a vetélytárs vállalatok jogsértő összejátszása miatt indított eljárások kilencven százalékában jön létre megegyezés koronatanúkkal.

Az igazságszolgáltatás tempójáról szóló vitába a héten Werner Faymann kormányfő is bekapcsolódott, a politikai töltetű ügyek "felgyorsítását" szorgalmazta. A szakminiszter visszautasította Faymann bírálatát, kijelentve, hogy a politikának nem feladata a hatóságok munkatempóját kifogásolni.

A korrupciós ügyek közül a BUWOG állami bérlakás-szövetkezet eladásához kapcsolódó korrupciógyanú és a csődtől tavaly kényszerállamosítással megmentett volt karintiai tartományi bank, a Hypo Group Alpe Adria korábbi gazdálkodását vizsgáló nyomozás kelti a legnagyobb hullámokat. A BUWOG eladásával kapcsolatban más gyanúsítottak mellett Karl-Heinz Grasser volt pénzügyminiszter ellen is nyomozás folyik, hűtlen kezelés gyanújával. Az államosítás előtt részben tartományi tulajdonban volt Hypo Bank egyre szerteágazóbb ügyével Jörg Haider néhai tartományi elöljárót hozza összefüggésbe a sajtó.