eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Erdő Péter: törekedni kell a társadalmi igazságosságra

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az emberi és társadalmi igazságosság fontosságát emelte ki Szent István napi ünnepi beszédében Budapesten.

 Igazságosnak lenni azt jelenti, hogy mindenkinek megadjuk, ami jár neki - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Szent István Bazilika előtt tartott augusztus 20-i szentmisén.

"Márpedig az ember nem szuverén ura a világmindenségnek, ezért a teremtő Istennek és a teremtett világnak, a természetnek az univerzumnak is éppen a teremtő iránti tiszteletből meg kell adnunk az elismerést, tiszteletben kell tartanunk Isten akaratát és a világ törvényszerűségeit, ha egyénileg vagy mint közösség élni és létezni akarunk" - mondta Erdő Péter.

A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek úgy vélte: minden népnek el kell helyeznie magát a kozmoszban, hogy felismerje közös feladatait és felelősségét, hogy igazságos szabályokhoz alakíthassa életét. A legalapvetőbb törvények és törvényszerűségek tekintetében lehetséges széleskörű egyetértés mai világunk társadalmaiban is.

"Ezeket a nagy közös felismeréseket gyakran még a klasszikus európai alkotmányok is tartalmazták. A társadalmi igazságosságra ma is tudatosan és elszánt szeretettel kell törekednünk - hangsúlyozta Erdő Péter.

"Igazságosságra az idősebb nemzedékek iránt, akik egész életük során azért nem kapták meg munkájuk ellenértékét, mert az állam úgymond garantálta nekik öregségük és betegségük esetére a teljes ellátást és gondoskodást. Ugyanígy a fiatal nemzedékek tanulásának lehetőségét is." - fűzte hozzá.

Folytatva a gondolatot Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy ha valaki így élte le az életét, aligha mondhatjuk a szemébe, hogy ezeket a szolgáltatásokat ő már nem kapja, mert nem fér bele valamilyen előre meghatározott keretszámba. De szükséges az igazságosság a fiatalabbak iránt is, különösen az anyaság és a családi élet teremt olyan értéket, amely a bérmunka fogalomvilágában nem jelenik meg, de amelytől népünk élete, testi-lelki egészsége, jövője függ.

A szentmisén részt vett többek között a jeruzsálemi latin pátriárka, Fuad Tval, Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. A szertartást követően indult a Szent Jobb körmenet, amelyben az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×