Aratófelvonulás a Clark Ádám térről

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 20. 18:16
Az ökomenikus kenyérszentelés után elindult a budai Clark Ádám térről a bazilika elé a Szent István-napi aratófelvonulás péntek délután.

A Lánchíd budai hídfőjénél felállított színpadon Sebestyén Márta adott elő az első magyar királyhoz kötődő énekeket, valamint felléptek a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület táncegyüttesei.

Mint a kenyérszentelést megelőző ünnepségen Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere hangsúlyozta, nem véletlen, hogy a Szent István-napi aratófelvonulás a budai Vár lábától, "az ország közepét jelző 0 kilométerkőtől" indul, hiszen az első magyar király tisztelete mindig szorosan kötődött Budához, a II. világháború előtt itt őrizték a szent koronát is.

Az új kenyér és Szent István alakjának összekapcsolása régi tradíció - emlékeztetett a városvezető, így államalapító uralkodónk alakja a mindennapi élet része volt. "Nincs a világon még egy nemzet, akinek az életet jelentő búzakenyérről az első királya jutna eszébe" - emelte ki, hozzátéve: ezzel I. István személye a munkához is mindig szorosan kötődött.

Nagy Gábor Tamás az augusztus 20-i ünnep mai jelentőségét abban látta, hogy sikerül-e visszaadni hazánkban a munka becsületét: "ettől függ Magyarország felemelkedése" - fogalmazott.

A Lánchídon át a Szent István bazilika elé induló, népviseletbe öltözött hagyományőrzők által vezetett aratómenethez még a Clark Ádám téren csatlakozott az árvíz sújtotta területekről Budapestre érkezett ötszáz gyermek, valamint a Roosevelt téren a Határon Túli és Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozó résztvevői.