eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Romagyilkosságok: célpont volt a kislétai polgármester is - lapszemle

A kislétai polgármester, Veres János volt pénzügyminiszter kampányembere, Pénzes Sándor is a romagyilkosságok halálbrigádjainak célpontjai között szerepelt. Az erről szóló bizonyítékokat a rendőrök megtalálták az egyik gyanúsítottnál - értesült a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozó polgármester azt mondta: nem informálták arról, hogy ő is a célpontok között szerepelt. A Katonai Biztonsági Hivatalnál jelenleg tartó feltáró vizsgálata megállapította, hogy a szolgálat korábbi vezetése valószínűsíthetően adminisztratív hibát követett el, amikor csak 2009 májusában zárták ki a KBH rendszeréből Cs. Istvánt , a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok egyik gyanúsítottját - tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium. Mint az a KBH közölte: Cs. István szerződéses katonai szolgálatának idején valóban beszervezték. Folyamatosan kapott feladatokat és adott jelentéseket.

A Népszabadság arról ír, hogy megtépázta az időjárás a hazai közlekedést: a májusi és a nyári viharok, esőzések a vasúti és közúti közlekedésben több tízmilliárd forint kárt okoztak. A legrosszabbul a közúthálózat járt. A fő- és mellékutak harmincezer kilométerét kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. eddig több mint 12 milliárd forint értékű kárt összesített. Százötven útszakasz került víz alá hosszabb-rövidebb ideig. A MÁV hálózatát az ország szinte minden területén megrongálták a viharok, a károk összértéke több mint hatmilliárd forint. A helyreállítással az idén már nem is végez a társaság. A legkevesebb kárt az autópályákon okozták a viharok, a helyreállítás azonban így is meghaladja a kétmilliárd forintot.

Az Index arról közöl összeállítást, hogy soha nem látott magasságba szökött a havi felszámolások száma az építőiparban júliusban. Az év eddig eltelt részében masszívan romlott az ágazat állapota, a július azonban túltett a kiugróan rossznak tartott júniuson is. Érdekesség, hogy az újonnan alapított építőipari vállalkozások száma is óriási ütemben nő, a felszámolásoknál tapasztalható dinamikával együtt arra utal, hogy a cégtulajdonosok bedöntik a vállalkozást, aztán újat hoznak létre. Folytatódik az építőipar vesszőfutása, az ágazat helyzete az idei hetedik hónapban tovább romlott. Júliusban az előző hónaphoz és az első félévhez képest egyaránt gyorsult az újonnan indított felszámolási eljárások számának növekedése. Júliusban 393 cég került ilyen eljárás alá, ami 35,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A Világgazdaság arról ír, hogy az iskolakezdéstől várják a forgalom fellendülését a műszaki és elektronikai cikk kereskedők. Ilyenkor ugyanis megélénkül a számítástechnikai termékek iránti érdeklődés. Szüksége is van erre az ágazatnak, hiszen a labdarúgó-világbajnokság csupán előre hozott vásárlásokat generált: két és fél hónapra sűrítette fél év televízió-eladásait. A KSH szerint az első negyedévben minden termékkörben kevesebbet értékesítettek a kereskedők, mint a múlt év hasonló időszakában, csupán fényképezőgépből és telefonból kelt el több. Ebben a helyzetben minden cég másként keresi a kiutat. Van, amelyik csökkentette az alapterületét, más a kínálati palettáját rendezte át, és van, amelyik csak annyiban érezte meg a válságot, hogy forgalombővülése 10 százalék alá esett. A veszteség viszont általános a piacon, van olyan szereplő, amelyik több százmilliós mínuszt könyvel el.

A Napi Gazdaság szerint az idei nyár utolsó hosszú hétvégéjétől még sokat várnak a balatoni vendéglátók, a főszezoni forgalommal csak kevesen dicsekedhetnek majd, a wellness szállodákat, valamint a kerékpáros turistákat, a golfozókat és a vitorlázókat kiszolgáló helyeket kivéve a forgalomcsökkentés szinte mindenütt elérte a 15 százalékot. A lap által megkérdezett taxitársaságok júniusban az évszakhoz képest szokatlanul hűvös és viharos időjárás miatt lendületesen kezdték a szezont, ám a júliusi és augusztusi forgalom már a tavaly nyáritól jócskán elmaradt. A szabadtéri szórakozóhelyek amiatt is rosszkedvűek, mert vendégeik egyre gyakrabban a hipermarketek polcairól bevásárolva spórolnak.

A Penzcentrum.hu írásából kiderül, hogy a jegybank adatai szerint idén június végén 596,7 milliárd forint volt a bankok által kihelyezett személyi kölcsönök állománya, ami 3,8%-kal elmarad az egy évvel korábbi 620,4 milliárd forintos állománytól. Ennek megfelelően a Pénzcentrum.hu által megkérdezett bankok többsége is arról számolt be, hogy némi visszaesés tapasztalható a személyi kölcsön igénylések tekintetében. A lap annak járt utána, hogy a hazai kereskedelmi bankok milyen személyi kölcsön ajánlatokkal várják a 300 ezer, a 600 ezer, illetve az 1 millió forintot igénylő ügyfeleiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×