Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan indul a honosítási eljárás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan október elsején indul a határon túli magyarságot tájékoztató kampány az egyszerűsített honosítási eljárásról - mondta az InfoRádiónak Wetzel Tamás miniszteri biztos. A kérelmeket 2011. január elsejétől lehet benyújtani.

Az egyszerűsített honosításról szóló tájékoztatók az érdeklődők megtalálhatják azokon a helyeken, ahol a kérelmeket be lehet nyújtani; a szórólapok már ott vannak az anyakönyvvezetőknél, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyfélszolgálatain és a külképviseleteken, októbertől pedig átfogó tájékoztató kampány indul - mondta az InfoRádiónak az eljárás bevezetéséért felelős miniszteri biztos.

A kiadványokban ott van minden, a kérelem benyújtásáról és a csatolandó okiratokról szóló információ, kiderül belőlük, milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár az állampolgárság, illetve az is, hogyan zajlik maga a honosítási eljárás - tette hozzá Wetzel Tamás.

A miniszteri biztos megjegyezte: arról, hogy milyen hátrányokkal járhat a kettős állampolgárság megszerzése, a kérelmezőknek saját országukban kell érdeklődniük, hiszen ezen a téren folyamatosan új információk látnak napvilágot.

Wetzel Tamás arról is beszélt, hogy az eljáráshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések a tervek szerint haladnak: október 15-től mintegy kétszáz új kolléga kezdheti meg a munkát és a felkészülést a jövő évi feladatokra. Megjegyezte: az idén elvégzendő fejlesztésekre 830 millió forintot biztosít a kormány.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény augusztus 20-án lép életbe, a kérelmeket 2011. január elsejétől lehet benyújtani.

Hanganyag: Sigmond Árpád