eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bordás Vilmos: A kampánycsend intézménye mindig is megosztotta az OVB-t

Nem teljes az Országos Választási Bizottság, ugyanis a Jobbik még nem delegált tagot a testületbe - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Választási Bizottság elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bizottság határozatképes. Bordás Vilmos arról is beszélt, hogy a kampánycsend időszaka az őszi önkormányzati választásoknál a megszokottnál egy nappal rövidebb lesz.

Bordás Vilmos hozzátette: az OVB hatásköre ezúttal szerényebb, de megmaradt az állásfoglalás kiadásához való joga, dönthet a kifogások elbírálásáról, illetve a megyei választási bizottságok határozatai ellen való fellépésről. A voksok összeszámolása után pedig közzéteszi az eredményeket.

Az OVB elnöke szerint az új önkormányzati választási rendszerben nincs olyan elem, amelyre különösen oda kellene figyelnie a testület tagjainak, mivel az érdemben nem változott: csak a választókerületek és a listán elérhető mandátumok számát csökkentették.

Az elmúlt választások tapasztalatai alapján a fontosabb eredmények várhatóan még a voksolás éjszakáján megérkeznek - vélekedett Bordás Vilmos, megjegyezve: mivel az előzetes összesítést nem a testület, hanem az Országos Választási Iroda (OVI) végzi, nem tudja, ez hány órára történik meg.

Alapvetően nem kell változtatni az OVB és az OVI együttműködésén - hangsúlyozta Bordás Vilmos, bár elismerte: az országgyűlési választások első fordulójában a két szervezet között nem volt megfelelő a kommunikáció, ezért a választási bizottság csak késve jutott bizonyos információkhoz, így csak két rossz megoldás közül választhatott.

Bordás Vilmos arról is beszélt: nem okoz fennakadást az Országos Választási Bizottság munkájában az, hogy a Jobbik még nem delegált tagot a testületbe, amely így most kilenc főből áll.

Mi lesz a kampánycsenddel?

Egy nappal rövidebb lesz a kampánycsend, így szombaton nulla óra helyett csak vasárnap nulla órától tilos a választókat befolyásoló hirdetések, közlemények terjesztése - mondta az OVB elnöke.

Bordás Vilmos elárulta: a kampánycsend intézménye a testület korábbi tagjait is meosztotta, bár ő személy szerint fenntartható intézménynek tartotta. Mint mondta: nem árt, ha van egy két és fél hónapos intenzív kampány után két olyan nap, amikor a választópolgár elgondolkodhat a hallottakon, mielőtt voksolni indulna.

Az OVB-elnök megjegyezte: a korábbi választások alkalmával mindig sok bejelentés érkezett kampánycsendsértésekről, ám ezek pitiáner, néhány száz embert érintő ügyek voltak, a nagy médiumok minden esetben tiszteletben tartották e jogintézményt.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×