Bordás Vilmos: A kampánycsend intézménye mindig is megosztotta az OVB-t

Infostart
2010. augusztus 19. 06:26
Nem teljes az Országos Választási Bizottság, ugyanis a Jobbik még nem delegált tagot a testületbe - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Választási Bizottság elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bizottság határozatképes. Bordás Vilmos arról is beszélt, hogy a kampánycsend időszaka az őszi önkormányzati választásoknál a megszokottnál egy nappal rövidebb lesz.

Bordás Vilmos hozzátette: az OVB hatásköre ezúttal szerényebb, de megmaradt az állásfoglalás kiadásához való joga, dönthet a kifogások elbírálásáról, illetve a megyei választási bizottságok határozatai ellen való fellépésről. A voksok összeszámolása után pedig közzéteszi az eredményeket.

Az OVB elnöke szerint az új önkormányzati választási rendszerben nincs olyan elem, amelyre különösen oda kellene figyelnie a testület tagjainak, mivel az érdemben nem változott: csak a választókerületek és a listán elérhető mandátumok számát csökkentették.

Az elmúlt választások tapasztalatai alapján a fontosabb eredmények várhatóan még a voksolás éjszakáján megérkeznek - vélekedett Bordás Vilmos, megjegyezve: mivel az előzetes összesítést nem a testület, hanem az Országos Választási Iroda (OVI) végzi, nem tudja, ez hány órára történik meg.

Alapvetően nem kell változtatni az OVB és az OVI együttműködésén - hangsúlyozta Bordás Vilmos, bár elismerte: az országgyűlési választások első fordulójában a két szervezet között nem volt megfelelő a kommunikáció, ezért a választási bizottság csak késve jutott bizonyos információkhoz, így csak két rossz megoldás közül választhatott.

Bordás Vilmos arról is beszélt: nem okoz fennakadást az Országos Választási Bizottság munkájában az, hogy a Jobbik még nem delegált tagot a testületbe, amely így most kilenc főből áll.

Mi lesz a kampánycsenddel?

Egy nappal rövidebb lesz a kampánycsend, így szombaton nulla óra helyett csak vasárnap nulla órától tilos a választókat befolyásoló hirdetések, közlemények terjesztése - mondta az OVB elnöke.

Bordás Vilmos elárulta: a kampánycsend intézménye a testület korábbi tagjait is meosztotta, bár ő személy szerint fenntartható intézménynek tartotta. Mint mondta: nem árt, ha van egy két és fél hónapos intenzív kampány után két olyan nap, amikor a választópolgár elgondolkodhat a hallottakon, mielőtt voksolni indulna.

Az OVB-elnök megjegyezte: a korábbi választások alkalmával mindig sok bejelentés érkezett kampánycsendsértésekről, ám ezek pitiáner, néhány száz embert érintő ügyek voltak, a nagy médiumok minden esetben tiszteletben tartották e jogintézményt.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Bordás Vilmos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Bordás Vilmos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást