eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rekordösszeget kérnek a rendkívüli időjárás sújtotta önkormányzatok - a nap hírei

Központi Bázis felügyeli az augusztus 20-ai rendezvények biztonságát. A Költségvetési Tanács szerint Magyarországnak csökkentenie kell a reáladósság szintjét. A nap legfontosabb hírei.

Központi Bázis felügyeli az augusztus 20-ai rendezvények lebonyolítását. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közölte: az emberek biztonságát veszélyeztető körülmények esetén a programokat megszakíthatják. A döntéseket Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hozza meg. A tárca tájékoztatása szerint a Központi Bázison az érintett szervezetek - egyebek mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a honvédség, a mentőszolgálat és a meteorológiai szolgálat - szakemberei folyamatosan figyelik a rendezvény lebonyolítását. A kormányszóvivő arról számolt be, hogy több újdonsággal készül a kabinet az augusztus 20-ai ünnepségekre: bemutatót tart a Nemzeti Lovas Díszegység, légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán, a rakparton pedig magyar gasztro-sétány várja az érdeklődőket. Nagy Anna hangsúlyozta: a nemzeti ünnep a jótékonyság, az összefogás jegyében zajlik.

Soha nem érkezett még olyan sok és nagy összegű kérelem a rendkívüli időjárás sújtotta önkormányzatoktól, mint az idén - közölte a Belügyminisztérium államtitkára Miskolcon. Tállai András azt mondta: a 3,9 milliárd forintos vis maior keretből eddig mintegy 2 milliárd forintot fizetett ki a kormányzat. Emlékeztetett arra: az árvíz miatt összedőlt, lakhatatlanná vált ingatlanok újjáépítését más keretből fedezik.

A Költségvetési Tanács szerint Magyarországnak csökkentenie kell a reáladósság szintjét, mert ez nagyban javítaná az ország hitelességét. A szervezet elnöke úgy véli: ehhez a kormánynak ki kell nyilvánítania, hogy tartja magát az államadósság emelkedését megakadályozó szabályrendszerhez. Kopits György elmondta: a közép-kelet-európai régióban Magyarország államadósság-rátája kiugróan magas, csökkenése után viszont mérséklődne a magyar állampapírok kockázati felára.

Jelentősen nőtt júliusban az építőipari vállalkozások felszámolásának aránya, miközben tart az építési főszezon; 35 és fél százalékkal több cég szűnik meg, mint tavaly ilyenkor. Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója az InfoRádióban elmondta: júliusban 393 cég dőlt be, ami azt jelzi, hogy nincs vége a válságnak.

Egy felmérés szerint kismértékben csökkent, de továbbra is jelentős a kormánypártok előnye. A Medián kutatása alapján a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a kormány eddig jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, Orbán Viktor miniszterelnök pedig változatlanul a legnépszerűbb politikus. A HVG-ben holnap megjelenő adatok szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 63 százalék. Az MSZP 17, a Jobbik 14, az LMP pedig 5 százalékon áll.

A kormányhoz fordult a bölcsődei, óvodai ellátás helyzete miatt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté azután döntött így, hogy a panaszok alapján indított vizsgálatában megállapította: sok szülő azért nem tud munkát vállalni, mert napközben nem tudja kire bízni gyermekét. Az önkormányzati bölcsődékben, óvodákban általában nincs hely, a magánszféra szolgáltatását pedig nem tudják megfizetni.

Megfelelő az állapota annak az 5 éves kisfiúnak, aki 6 nappal ezelőtt kapott új szívet - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Ofner Péter elmondta: a gyermek két napja nem szorul lélegeztetőgépre, és keringéstámogató gyógyszereket sem kell szednie. Szólt arról is, hogy a beültetett szívet külföldről kapták.

Hétfőtől augusztus végéig lezárják a Pincehely-Dombóvár-Kaposvár vasútvonalat, mert a júniusi esőzések miatt megrongálódott pályát helyre kell állítani Sigulinszky Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az InfoRádióban elmondta: mintegy 93 kilométeres szakaszon végeznek rekonstrukciós munkákat, amelyek költsége eléri a 110 millió forintot.

Október 23-ig meghosszabbították a romák elleni támadásokkal gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatását. A Pest Megyei Bíróság tanácselnöke azzal indokolta a döntést, hogy mind a 4 gyanúsítottnál fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az, hogy a tanúk megfélemlítésével és más eszközökkel akadályoznák az eljárást. Stubeczky Sarolta közölte azt is, hogy három férfi esetében tartani lehet attól is, hogy szabadlábon újabb bűncselekményt követnének el. A Nemzeti Nyomozó Iroda a múlt héten zárta le a nyomozást a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyben és az iratokat vádemelési javaslattal továbbította a Pest Megyei Főügyészséghez.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×