Augusztus 20. - Ünnep az árvízkárosultak megsegítésének jegyében

Infostart
2010. augusztus 18. 19:57
Bár a Duna fölötti műrepülő verseny elmarad, új eleme is lesz idén az augusztus 20-ai rendezvénysorozatnak, a 9 órai zászlófelvonás után nem sokkal ugyanis az Oktogon és a Hősök Tere között több katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység vonul fel az Andrássy úton - mondta Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón.

A 11-kor a Hősök Terén kezdődő tisztavatást és katonai bemutatót, valamint a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter beszédét követően az őrségváltás és egy kisebb katonai légi bemutató következik.

Délután fél 3-kor a Dunán a Lánchíd és a Margit-híd között egy 30 hajóból álló hajós felvonulás lesz, amelyen újra avatják a Lajta monitort, az először 1871-ben vízre bocsájtott, frissen felújított történeti jelentőségű hadihajót. Az aratómenet a fél négyes Clark Ádám téri köszöntő után indul a Bazilikáig, ahol 5-kor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet a Szent Jobb körmenet követ.

A tűzijáték 21 órakor kezdődik és nagyjából 18 perces lesz. Idén a Citadelláról és a hidakról nem indítanak rakétákat, a Margit és az Erzsébet híd között kikötő három uszályról lövik majd ezeket.

Az árvízkárosultak segítségére szervezték a Duna-parti kívánságláncot és adomány-gyűjtést, a Bem József tér és Clark Ádám tér közötti "Gasztro-sétányt" amelynek árusai profitjuk több mint 50 százalékát ajánlották fel az újjáépítésre és a tűzijátékot 5 perccel megelőző gyertyagyújtást - emelte ki Nagy Anna.

A gyertyagyújtás az összefogás dalával egy időben kezdődik, amikor a résztvevők egy előzetesen megvásárolt gyertyát gyújtanak meg. Ezeknek a gyertyáknak a bevétele ugyancsak az árvízkárosultak javára fog kerülni. Az ünnepi gyertyák ára 200 forint lesz, csakúgy mint a 1749-es hívások díja.

Az adományok a 1749-es szám bevételeihez hasonlóan az öt legnagyobb magyarországi segélyszervezeten keresztül jutnak el az árvízkárosultakhoz.

A biztonságot idén egy nagyjából 20 fős központi bázis felügyeli - hangsúlyozta Nagy Anna.

A tűzoltóktól kezdve a katasztrófavédelmen keresztül, biztonsági szakemberek, a mentősök, a BKV, meteorológusok, vízi rendészet, hajózási felügyelet, pirotechnikusok, tehát mindenki, aki érintett ebben, képviselteti magát.

Ha bármi történik, ami veszélyeztetheti az emberek biztonságát, megszakítják a programokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat fél óránként küldi a jelentéseket. A viharok érkezését egyébként 1 órával előbb tudják jelezni. A tűzijáték óránkénti 45 km-es szélerősség esetén marad el.

A programok leállítására joga és felelőssége Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak van. Ha valami miatt elmarad a tűzijáték, azonnal értesítik a Duna-parton várakozókat a kihelyezett hangszórókon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást