eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hatalmas adósságot hordoz a fekvőbeteg-ellátás - a nap legfontosabb hírei

A fekvőbeteg-ellátást végző intézmények lejárt adóssága már 40 milliárd forintra rúg. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca 950 millió forintot kapott árvízi újjáépítésre. Vasárnap Révkomáromba utazik Sólyom László volt köztársasági elnök. Lemondott posztjáról a Ferencvárosi Torna Club elnöke. A nap legfontosabb híreinek összefoglalója.

Nagy a kintlévőség

Negyven milliárd forint a fekvőbeteg-ellátást végző intézmények lejárt adóssága. Az egészségügyért felelős államtitkár - miután egyeztetett az öt nagy szakmai szervezet képviselőivel - azt mondta: a jövőben folyamatosan követik az adósságállomány alakulását, és negyedévente felmérik az intézmények helyzetét. Szócska Miklós hozzátette: a kórházak konszolidációjáról egyelőre nincs szó, annak együtt kell járnia egy strukturális átalakítással.

Jóváhagyták a támogatást

Új szakaszához érkezett az újjáépítés az árvíz sújtotta térségekben. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az Inforádióban azt mondta: átutaltak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca önkormányzatának 950 millió forintot, a megítélt támogatás 50 százalékát. Bakondi György - aki a belügyminiszterrel és más vezetőkkel együtt látogatott a településre - közölte: jóváhagyták az előkészített támogatási szerződéseket. Előzőleg a belügyminiszter arról beszélt, hogy az összeg része annak a 3 milliárd 170 millió forintnak, amelyet a kormány biztosít a magánlakóházak újjáépítésére. Pintér Sándor hangsúlyozta: a cél továbbra is az, hogy október 31-ig valamennyi összedőlt ház épüljön újjá

Alstom-szerződés: nincs döntés

A 2-es metróvonalra szerelvényeket gyártó Alstom időben beadta a fellebbezést a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz a végleges típusengedély kiadását megtagadó határozat ellen. A francia cég továbbra is mentességet kér a fékrendszerre vonatkozó magyar szabályozás alól. Deák László, az Alstom magyarországi képviselője a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága előtt azt mondta: biztosak abban, hogy a hatóság pozitív döntést hoz. A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 30-án jelentette be, hogy elutasította az Alstom 2-es metróvonalra szánt szerelvényeinek végleges típusengedélyét - a többi között - a fékrendszer problémái miatt.

Sólyom László megint átgyalogolna

Vasárnap Révkomáromba utazik Sólyom László volt köztársasági elnök, hogy részt vegyen a tavaly augusztusban felavatott Szent István szobor megkoszorúzásán. Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap azt írta: a tervek szerint Sólyom László, akárcsak tavaly, most is gyalog megy át a Dunán átívelő Erzsébet hídon, ott várják a város elöljárói. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke provokációnak minősítette a volt magyar államfő látogatását. Egy éve Sólyom Lászlót az akkori szlovák kormányfő utasítására nem engedték be Szlovákiába, mivel Robert Fico szerint nem tartotta tiszteletben Szlovákia területi integritását. Az ügyből diplomáciai botrány lett.

Veszteség a MOL-nál

A Mol Nyrt. 9,4 milliárd forint nettó veszteséget könyvelt el a második negyedévben. Molnár József, a cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: a visszaesés oka a hiteleken bekövetkezett árfolyamveszteség, ami a forint leértékelődésének következménye volt. A Mol a január és március közötti időszakot még 24,3 milliárd forint pozitív eredménnyel zárta, míg egy éve a második negyedéves nyereség 151,3 milliárd forint volt. A társaság első féléves nettó árbevétele 1.914,6 milliárd forint volt, ami 44 százalékkal több a tavaly ilyenkorinál.

Csökkent az FHB profitja

Az előző negyedévekre jellemzőnél valamivel kisebb, 1 milliárd 290 millió forintos második negyedéves nettó eredményről számolt be az FHB. A bank profitját több olyan tétel rontotta, amelyek tartósan nem épülnek be működésébe. A Portfolio.hu a közzétett gyorsjelentés alapján azt írta: éves és negyedéves összehasonlításban is jelentősen csökkentek a kamatbevételek és a kamatráfordítások, miközben kétszámjegyű növekedést mutattak a díj- és jutalékbevételek.

Magyarország is csatlakozott

Várhatóan három héten belül válaszol az államadósság-számítási szabályok megváltoztatása érdekében 9 uniós tagállam - köztük Magyarország - által írt levélre az Európai Bizottság. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a lengyel kezdeményezésre született levélben javasolt módosítás az egyenlő elbírálást szolgálná. A nyolc új és egy régi tagország úgy látja, hogy a jelenlegi számítási mód hátrányos helyzetbe hozza azokat az államokat, amelyek az elmúlt években vezették be a magánnyugdíj-pénztári rendszert.

Új elnök az FTC élén

Lemondott posztjáról a Ferencvárosi Torna Club elnöke. Rieb György megnövekedett üzleti elfoglaltságaival indokolta döntését. A rendkívüli elnökségi ülésen ezután Kovács Miklós eddigi alelnököt választották az FTC élére. Az alelnök Springer Miklós lesz. Rieb György az InfoRádiónak elmondta: a klubvezetés 2014 végéig meghosszabbította a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.-t működtető Esplanade Kft.-vel kötött stadionépítési moratóriumról szóló szerződést. Ha 2012. márciusáig sem készül el az új aréna, akkor a cég több tízmillió forintot is fizethet az egyesületnek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×