eur:
394.74
usd:
371.32
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Borsodban terjed, de bárkit megfertőzhet a szegények betegsége

Nyolcvan százalékkal több a tbc-s beteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mint tavaly ilyenkor, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megnőtt a megbetegedések száma. Budapesten a tuberkulózis elsősorban a hajléktalanok között terjed, de az egészséges, jó higiénés körülmények között élők is elkaphatják - mondta az InfoRádiónak Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője.

Bár országosan folyamatos a csökkenés, akadnak olyan területek, ahol évek óta sok a tbc-s megbetegedés. Ilyen Borsod-Abaúj-Zemplén megye is - mondta az InfoRádiónak a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője, aki hangsúlyozta: a rizikócsoportba leginkább a szegények és azok tartoznak, akik nincsenek tisztában az egészségtudatos életmóddal.

Somfay Attila hozzátette: Budapest is veszélyeztetett, a sok hajléktalan miatt. A szakértő kiemelte: bár a tuberkulózis a rossz körülmények között élők betegsége, azok is megfertőződhetnek, akik jó körülmények között élnek, hiszen könnyen el lehet kapni a betegséget, főleg akkor, ha az immunrendszerünk legyengült.

A tbc a huszadik század elején halálos betegségnek számított, most azonban már jók a gyógyulási esélyek, mert vannak korszerű készítmények - mondta Somfay Attila, hozzátéve: fontos a felismerés, mert a tuberkulózisnak alattomosak, nem jellegzetesek a tünetei. Tartós köhögés, köpetürítés, hőemelkedés, gyengeség és éjszakai izzadás esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Ma már csak azokban a megyékben kötelező a tüdőszűrés, ahol évente 100 ezer lakosra több mint 25 új tbc-s beteg jut. Tavaly országos átlagban százezer lakos közül 15 kapta el a betegséget, ezzel az esetszámmal pedig a közepesen fejlett és kiváló járványügyi helyzetben lévő európai országokhoz csatlakoztunk - emelte ki a tanszékvezető.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×