Piros riasztás: viharos szelet és jégesőt jósol a meteorológiai szolgálat

Infostart
2010. augusztus 16. 13:29
Piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd éjfélig az ország keleti felére. Az előrejelzések szerint előbb a Dunántúlon, később a Duna vonalától keletre, főként a Tiszántúlon várható heves zivatar, jégeső, óránként 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel.

Hétfőn az erősen megnövekvő felhőzetből eleinte főként a Dunántúlon, majd a Duna vonalától keletre is várható nagy területen záporeső, zivatar - közölte a met.hu.

Felhőszakadás, jégeső, helyenként 90 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel főként a Tiszántúlon fordulhat elő. Éjszaka lassanként mindenhol megszűnik a csapadék, hajnalra foltokban köd képződik.

Kedden a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett legfeljebb északkeleten, illetve északnyugaton lehet kisebb zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23, 27 Celsius fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat távolabbi előrejelzése szerint szerdától északon egy gyenge hidegfront hatására alakulnak ki a záporok.

Ezt leszámítva azonban a hét további részében anticiklon alakítja hazánk időjárását, emiatt túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg napközben a gomolyfelhőzet. Lassan, de fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés.

Az orvosmeteorológia hidegfronti hatást jelez, emiatt előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. Emelkedhet a vérnyomás. Nő a reakcióidő.