Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hová teker az MTA elnöke?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint száz résztvevővel, köztük Pálinkás József akadémiai elnökkel a soraiban hétfőn továbbindult Debrecenből Erdélybe a Korszakváltó Határon-Túra 2010 elnevezésű kerékpáros menet.

A nagyszabású túra szombaton indult a budapesti Kossuth térről, majd vasárnap kora este ért a cívisvárosba, soraikban 106 regisztrált taggal, akik vállalták, hogy végigtekerik a Budapest-Csíkszereda távot. Hozzájuk naponta több tucatnyian csatlakoznak, kisebb-nagyobb távolságokra.

A hétfői indulásra csatlakozott a menethez Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is, aki a székelyhídig tartó mintegy 50-60 kilométert "tekeri le." A csatlakozók között van továbbá Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke és Csiszár Imre a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának képviseletében is.

"Erős a mezőny, eddig 270 kilométert tettünk meg. Tegnap megállapítottuk, hogy a Dévai Szent Ferenc alapítvány nem véletlenül van a szervezők között, mert amint odaértünk a debreceni célállomáshoz, utána pár másodperccel tört ki a vihar, és még pont be tudtunk menekülni a Modem épületébe. Szerencsénk volt, hogy nem a Hortobágyon ért bennünket a vihar" - elevenítette fel a túra eddigi legemlékezetesebb momentumait az MTI-nek az indulás előtt Révész Máriusz (Fidesz) országgyűlési képviselő, az alapítvány kuratóriumának tagja.

Pálinkás József elindulás előtt az MTI-nek nyilatkozva nagyon jó kezdeményezésnek nevezte a kerékpártúrát. "Több szempontból is nagyon jó ötletnek tartom: egyrészt a magyar-magyar kapcsolatok erősítésének szempontjából, amelyeknek jót tesz ez a gesztus. Másrészt szimbolikusan is nagyszerű dolog, hogy nem repülőgéppel, autóbusszal, vagy egyéb motoros járművel, hanem környezetkímélő kerékpáron teszik meg ezt a több mint 700 kilométeres utat. Másrészt jó sportolni, jó kerékpározni és örülök annak, hogy olyanok is részt vesznek ezen a kerékpártúrán, akiket ismernek az emberek, így talán többen kedvet kapnak a kerékpározáshoz és ahhoz, hogy ilyen módon is erősítsék ezeket a kapcsolatokat" - mondta az MTA elnöke.

Mint kifejtette, egy ilyen, a Magyar Tudományos Akadémia tevékenységétől látszólag távol eső kezdeményezéssel is fel lehet hívni a figyelmet olyan kérdésekre, mint a magyar-magyar kapcsolatok, Magyarország és a szomszédos államok kapcsolatai.

A Sólyom László volt köztársasági elnök fővédnökségével megvalósuló nyolcnapos kerékpártúra fő célja a magyar-magyar kapcsolatok erősítése, amelynek keretében az augusztus 21-i érkezéskor felavatják a Dévai Szent Ferenc Alapítvány magyar közadakozásból felújított gyermekotthonát is. A túrázók 9 megyét és 90 települést érintenek, s összesen 701 kilométert tesznek meg.

A kerékpártúráról további részletek www.korszakvalto.hu internetes oldalon olvashatók.