eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk

Hogyan lehet növelni a tanári hivatás presztízsét?

A társadalomnak a gyerekek miatt, a közoktatás színvonalának növelésének érdekében kell áldoznia a pedagógusok fizetésének emelésére - mondta a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja. Porogi András az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy bár a kormányprogram több fejezetében fontos szerepet szán a közoktatás fejlesztésének, még csak az ígéretek szintjén érződik a kormányváltás ezen a területen.

Ha fontos a társadalom számára, hogy a következő nemzedék milyen körülmények között nő fel, milyen lesz a tudása, képessége és morálja, akkor erre áldozni kell. Ha mindez nem fontos, akkor a helyzet csak rosszabb lesz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Porogi András, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja.

A Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója szerint a tanári hivatás presztízse döntő tényező, hiszen csak akkor mennek tehetséges fiatalok erre a pályára, ha magas a szakma elismertsége. Ehhez az kell, hogy a leginkább rátermetteket vegyék fel, komoly ösztöndíjakat kapjanak, a képzés színvonala magas legyen, majd a diplomás átlagbérnek megfelelő fizetést vehessenek fel - vélekedett.

A kormányprogram több fejezetében fontos szerepet szán a közoktatás fejlesztésének, ami a szociális helyzet javítását vagy a munkaerőpiacot illeti - emelte ki Porogi András, aki ugyanakkor beszélt arról is, hogy egyelőre még csak az ígéretek szintjén érződik a kormányváltás a közoktatásban, a konkrétumok közül a buktatás tilalmának visszavonása említhető az alsó tagozatban

Az igazgató közölte: a szöveges értékeléssel csak egy lehetőségük volt az iskolák, ez pedig fölülről próbálta a rendszerre ráerőltetni azt, ami nem minden esetben volt megfelelő. A mostani szabályozás lehetőséget ad többféle értékelésre, ez pedig jobban alkalmazkodik az igényekhez - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×