A legfőbb ügyészhez fordult az LMP a Magyar Szigeten történtek miatt

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 15. 13:29
A legfőbb ügyészhez fordult a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciója nevében Dorosz Dávid; az országgyűlési képviselő azt kéri Kovács Tamástól, hogy vizsgálja meg a "Magyar Sziget" elnevezésű kulturális rendezvényen történteket, s ha kell, tegye meg a hatáskörébe tartozó lépéseket - tájékoztatta a párt vasárnap az MTI-t.

Dorosz Dávid levele szerint az utóbbi néhány napban arról lehetett értesülni, hogy a rendezvényen olyan eseményekre került sor, amelyek a sajtó néhány, a fesztiválra látogató képviselőjét mind fizikailag, mind lelkileg súlyosan sértették.

A politikus azt is kérte, hogy "amennyiben mentelmi joggal rendelkező személyek büntetőjogi felelőssége is megállapítható, az ügyészség a törvényben meghatározott formában forduljon az illetékes szervhez a mentelmi jog felfüggesztése miatt".

Az MTI hétfőn számolt be arról, hogy két férfit súlyosan bántalmaztak egy magánterületen tartott rendezvényen Verőcén. Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense akkor azt mondta: a rendőrség súlyos testi sértés miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen.

Az Index hétfőn írt arról, hogy előző pénteken a Magyar Sziget Fesztiválon három fradistát súlyosan bántalmaztak. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett rendezvényen - az Index szerint - péntek hajnalban egy időben, de három különböző helyszínen legalább 10-12 fekete ruhás alak támadt három Fradi-drukkerre, mindegyikőjüket súlyos sérüléssel szállították kórházba.

A Hetek című hetilap internetes oldala korábban arról számolt be, hogy "életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek munkatársait a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón". Az írás szerint a rendezvényen Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője a rendezvény helyszínén egy faházban fenyegetően beszélt az újságírókkal, miután rájuk zárták a helyiség ajtaját.

Az MTI megkeresésére Dúró Dóra a párt szóvivője hétfőn azt mondta: a Jobbik elnöksége hétfői ülésén napirendre vette Zagyva György Gyula ügyét, de érdemben nem foglalkozott vele, mert azt "kocsmai színvonalú beszélgetésnek minősítették".

Az MSZP szintén hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a párt az Országgyűlés emberi jogi bizottságának összehívását kezdeményezi a Magyar Sziget fesztiválon történtek miatt. A szocialista párt két nappal korábban kiadott közleménye szerint az MSZP az újságírókat ért fenyegetések és antiszemita kijelentések miatt vizsgálatot kér Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől, valamint Pintér Sándor belügyminisztertől.