Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schmitt Pál áldást kér a magyar emberekre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Schmitt Pál köztársasági elnök tervei szerint el kíván látogatni az Alkotmánybíróságra és a Legfelsőbb Bíróságra is. Az államfő a Népszabadság című napilap szombati számában megjelent interjúban kifejtette azt is, hogy sorra kívánja járni a szomszédos országokat és az ott élő határon túli magyarságot.

Schmitt Pál személyes és rendszeres kapcsolatot kíván fenntartani a kormánnyal, az ellenzéki pártokkal és a frakcióvezetőkkel. A Népszabadságnak azt mondta, hogy tervei szerint ellátogat majd egyebek között az Alkotmánybíróságra és a Legfelsőbb Bíróságra is.

Azzal kapcsolatban, hogy miért ment el szerdán a kormányülésre, úgy válaszolt: "fontosnak tartom, hogy az ország felemelkedését közösen segítsük elő és ehhez elengedhetetlen a konzultáció és a párbeszéd". Mint mondta, ezért élt a meghívással, és találkozott a kormányfővel, valamint a miniszterekkel.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor tett-e olyan utalást, hogy a ciklus közepén felváltja őt az elnöki tisztségében, Schmitt Pál úgy válaszolt: a köztársasági elnök megbízatása Magyarországon öt évre szól, és ő erre kapott felkérést. Az államfő arra az utalásra, hogy sokak szerint "Orbán Viktor embere", hiszen a miniszterelnök jelölte köztársasági elnöknek, azt felelte: ez egy kicsit hosszabb folyamat annál, hogy egy emberhez köthesse magát.

Kifejtette, hogy az államfőt a parlament választja, az országgyűlés összetétele pedig mindig a nép közvetlen akaratát tükrözi. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzó pártszövetség a választóktól kapott ilyen nagyarányú felhatalmazást. Schmitt Pál arról is beszélt: az Országgyűlés 386 képviselője a nép szuverén hatalmát testesíti meg, közöttük vannak kormánypártiak és ellenzékiek. Utóbbiak kell, hogy betöltsék az ellensúly szerepét és bár jelenleg csekély felhatalmazással bírnak, a hangjukat hallathatják, módosító-indítványokat terjeszthetnek elő, a választásokon pedig artikulálhatják a véleményüket - tette hozzá.

Az államfő kiemelte: sorra kívánja járni a szomszédos országokat és az ott élő határon túli magyarságot. Mint mondta, reményei szerint a következő hónapokban eleget tud tenni a szlovák államfő meghívásának is, és tárgyalásaikon megtalálják a közös hangot a vitás kérdésekben.

Szeptember 10-én a Szentatya magánkihallgatáson fogadja, ahol áldását fog kérni a magyar emberekre és az államfői munkájára - tette hozzá.