eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Anyagi támogatást nyújt a magyar kormány a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsnak

Anyagi támogatást nyújt a magyar kormány a vajdasági autonómia legfőbb szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Rendszeres kapcsolatot tartana a kormánnyal és az ellenzékkel is az új köztársasági elnök. Oroszországban továbbra is ég a tűz egy nukleáris létesítmény közelében

Anyagi támogatást nyújt a magyar kormány a vajdasági magyar kulturális autonómia legfőbb szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Orbán Viktor miniszterelnök ezt Szabadkán jelentette be azután, hogy tárgyalt Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. A kormányfő közölte: a támogatásról elvi megállapodás született, eszerint Magyarország támogatja a tanács következő három évre szóló programját. Pásztor István a részletekről szólva elmondta: a tervek között szerepel - a többi között - egy iskolai és egy kollégiumi ösztöndíjrendszer rendszer kiépítése, valamint iskolabusz-hálózat elindítása a szórványban.

Személyes és rendszeres kapcsolatot kíván fenntartani a kormánnyal, az ellenzéki pártokkal és a frakcióvezetőkkel az új köztársasági elnök. Schmitt Pál a Népszabadságban megjelent interjúban azt mondta: azért ment el szerdán a kormányülésre is, mert fontosnak tartja, hogy az ország felemelkedését közösen segítsék elő és ehhez elengedhetetlen a konzultáció és a párbeszéd. Schmitt Pál arról is szólt, hogy a következő hónapokban találkozik a szlovák köztársasági elnökkel, valamint szeptemberben magánkihallgatáson fogadja XVI. Benedek pápa.

Stratégiai kérdésként kívánja kezeli az ifjúságpolitikát az új kormány - közölte a miniszterelnök-helyettes a Heves megyei Bükkszéken. Navracsics Tibor a Fidelitas nyári táborában azt mondta: a jövő Magyarországának megteremtéséhez helyzetbe kell hozni az ifjúságot, a többi között a családalapítás, az otthonteremtés, a vállalkozás, vagy az álláskeresés területén. A politikus hasonlóan fontosnak nevezte a közigazgatás rendjét is, és azt hangsúlyozta, hogy az újjászervezésében szükség lesz idegen nyelveken beszélő, nemzetközi ösztöndíjak tapasztalatait hordozó fiatal szakemberekre. Ágh Péter a Fidelitas elnöke arról beszélt, hogy az új Széchenyi-terv nyomán ismét elérhetővé válik az otthonteremtés a fiatalok számára.

Az előző kormányt tartja felelősnek az illegálisan működő szociális intézmények tömegessé válásáért a szociális, család-, és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár. Nyitrai Imre a Magyar Televízió műsorában azt mondta: az elmúlt 4-5 évben sok pénzt vontak ki az ágazatból és a jogszabályok sem egyértelműek. Korózs Lajos, az előző kormány szociális államtitkára válaszában elismerte, hogy a Bajnai-kormány befagyasztotta az állami normatívákat a gazdasági válság miatt, de - mint mondta - ez senkit sem jogosít fel intézmények illegális működtetésére. 17 engedély nélkül működő intézmény közül már többet felszámoltak és kiürítettek.

A Nemzetközi Valutaalap tárgyalásvezetője szerint Magyarországnak most nincs szüksége az IMF-re. Christoph Rosenberg a francia Le Monde napilapnak nyilatkozva ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az országnak jövőre jóval nagyobb refinanszírozási szükséglete lesz, mint az idén. A szakember úgy vélte, hogy a hazai össztermék 80 százalékát közelítő közadósságával Magyarország továbbra is nagyon sérülékeny. A lap azt elemezte cikkében, hogy megvannak-e a magyar vezetésnek az eszközei a szabaduláshoz az IMF költségvetési szigorától.

Átmeneti otthonokat alakít ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben a Magyar Vöröskereszt, a felújított szolgálati lakásokban a legrászorultabb családok kaphatnak helyet. A Bódva-parti városban több mint 300 ingatlant érintett közvetlenül a májusi és júniusi árvíz, és már 20 fölött van azoknak a lakóházaknak a száma, amelyek azonnal összedőltek, vagy az ár elvonulása után váltak lakhatatlanná. A Magyar Vöröskereszt illetékese elmondta: Edelényben további 150 árvízkárosult család házának újjáépítésében segédkeznek majd.

Kisebb földrengés volt reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emőd és Harsány térségében. A Richter-skálán mért 2,5-es erősségű földmozgásban senki nem sérült meg és károk sem keletkeztek.

Oroszországban továbbra is tűz van egy nukleáris központ közelében, de illetékesek szerint a helyzet már nem kritikus. A Moszkvától 500 kilométerre lévő szarovi létesítményt két hét óta fenyegetik a lángok, amelyek ezer hektáron pusztítanak a központ közelében. Szergej Kirijenko, a az orosz atomenergia-ipart egybefogó állami korporáció elnöke elismerte, hogy kétszer is evakuálni kellett a központból a radioaktív anyagokat. Az Oroszországban hetek óta pusztító tűzvészek a szarovi atomközpont mellett még két másik nukleáris létesítményt fenyegettek egy ideig. Tegnap Szergej Sogu, a rendkívüli helyzetek minisztere azt mondta, hogy a lángok már sehol nem veszélyeztetnek nukleáris létesítményeket.

Kínában nemzeti gyásznapot tartanak holnap a csou-csüi hatalmas földcsuszamlások áldozatainak emlékére. A kínai államtanács döntése értelmében az országban, valamint a kínai külképviseleteken félárbocra engedik a nemzeti zászlót, és bezáratják a nyilvános szórakozóhelyeket. A kínai Kanszu tartomány Csoucsü megyéjében több települést rombolt földig a környező hegyekből lezúduló föld és sziklatömeg. Az eddigi adatok szerint 1156 holttestet találtak meg, 588 embert még mindig keresnek. Közben a dalai láma nemzetközi összefogást sürgetett a Föld megóvására. A tibeti vallási vezető szerint az utóbbi idők természeti katasztrófái hátterében a bolygó légkörének felmelegedése állhat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×